We hebben 88 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4657092
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
1563
1941
5098
4639125
45878
149310
4657092
Uw IP 54.162.184.214
Server Time: 2018-05-23 22:26:04

Column: Het Wijnoproer (18)

Het Wijnoproer is nog altijd niet geluwd. Je zou kunnen denken dat de twee wijnacademies in polderland nu eindelijk eens vredig naast elkaar zouden kunnen opereren. Maar dat is te optimistisch gedacht. Er is maar één deugdelijke opleider tot een volwaardig vinologen-diploma, vindt het bestuur van De Wijnacademie nog steeds. En ook al hebben de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de ‘concurrerende’ WTOL Academy nog zo’n werkbare zakelijke relatie, het vinologendiploma van Ruud Weterings blijven ze daar waardeloos vinden.


‘Betere docenten’

Vergelijk je de docentenkorpsen van De Wijnacademie (zie daar de website) met dat van Ruud Weterings’ WTOL Academy, dan is er sprake van een duidelijk ‘niveauverschil’. Heeft voorzitter Ron Andes eerder benadrukt om de ‘klasse’ van zijn vinologen-opleiding te onderstrepen. De waarde van een diploma staat of valt immers met de kwaliteit en de capaciteit van de docenten. En daarmee, vindt het bestuur van De Wijnacademie, onderscheidt WTOL zich nog steeds niet. Eerst vormden Weterings, zijn vrouw en een sommelier daar het docententeam. Dat was in de periode dat het bij de Academy een chaos was in de examinering en bij het toezicht. Zodra de samenwerking met de SVH in beeld kwam, meldde Weterings dat zijn ´team´ inmiddels een nieuwe sommelier en een ´coach´ had aangetrokken. Hun foto´s staan nu nog op de website. Toen ik hem dezer dagen opnieuw vroeg naar de samenstelling van het docentenkorps-nieuwe-stijl, verwees Weterings naar een bericht dat half september duidelijk moet maken hoe het daarmee staat. Maar in een brief van 28 augustus aan zijn komende cursisten laat hij weten: ´De vaste docenten zijn Ruud Weterings en Edo Kruidering’. Die laatste is wijnverkoper bij Noordman, vinoloog van De Wijnacademie en volgens zijn linkedin-info ook nog ‘gespecialiseerd’ in ‘marketing en sales’. ‘Bovendien zullen verschillende docenten een thema behandelen’, schrijft Weterings. En hij noemt daarbij wijnboer en consulent Stan Beurskens, nota bene docent bij De Wijnacademie, en Paul Visser, de eerder genoemde ‘coach’. Naar verluidt wil Beurskens niet als WTOL-docent te boek staan.

 

Meer horeca

Voor een volwaardig vinologen-diploma zijn vooral de exameneisen, de eindtermen, en het toezicht op het examineren van belang. Voldoet een kandidaat dus aan het gevraagde op niveau 4 SVH (gastronoom-sommelier), dan is het diploma daarvan het bewijs. Hoe zo’n kandidaat voor dat examen wordt klaargestoomd, bepaalt uiteraard welke kwaliteit het geleerde kan worden toegerekend. Als dat langs welke weg ook resulteert in het diploma naar SVH-eisen, dan kan dat niet zomaar als ‘waardeloos’ worden afgedaan. In feite, aldus Ricardo Eshuis van SVH eerder, hebben we te maken met dezelfde eisen die ook De Wijnacademie hanteert. Maar dan met dit verschil dat de SVH-eisen veel meer aandacht hebben voor gastgerichtheid en horecazaken zoals wijn en spijs, advisering en de financiële kant van de wijnverkoop. Een bredere opleiding dus, die nu de eerste gediplomeerden heeft afgeleverd.


‘Meerwaarde’

Zelfstudie en online leerstof vragen minder docenten dan een opleiding die fysieke presentie van de kennisoverdragers vraagt. Dus dat kan het aantal-verschil tussen de ene en de andere academie verklaren. Maar ook die WTOL-docenten dienen dan wel van dusdanige klasse te zijn, dat ze boven de leerstof staan. Overigens valt het op dat in de studieroosters van Weterings geen specifieke lessen zijn te vinden die aan de horeca kunnen worden gekoppeld. Wellicht wordt dat op de nieuwe website nog verduidelijkt. In de info over het vinologenexamen (theorie B) staan dan weer wel de horeca-eisen vermeld. Zo moeten kandidaten een wijnadvies geven voor een 4-gangen-diner, inclusief wijn-/spijscombinatie, rekening houdend met de wensen van de gasten, een kleine wijnkaart samenstellen op basis van de bedrijfsformule en huiswijnen kiezen.


Het diploma dat daaruit voortvloeit heeft volgens Eshuis dus een meerwaarde ten opzichte van het vinologendiploma van De Wijnacademie.
De tijd zal het leren. Voorlopig is de rust aan het wijnonderwijs-front nog niet teruggekeerd.