We hebben 55 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Zogezegd

Onze uni-voertaal Engels? Daar komt gelukkig steeds meer verzet tegen.Ten eerste heeft dat Engels een hoog steenkool-gehalte. En ten tweede moeten we wetenschappelijke fenomenen in onze eigen taal kunnen benoemen en beschrijven. Intussen rukken Engelse termen ook steeds verder op in onze dagelijkse taal. Maakt indruk, denken de luie quasi –intellectuelen die af en toe iets uit een Amerikaans boek meepikken. Of van anderen imiteren om daarmee hun ‘wereldoriëntatie’ te bewijzen. Neem nou zo’n woord als ‘bias’. Er gaat geen dag voorbij of het komt wel ergens langs. Het woord ‘vooroordeel’ klinkt kennelijk niet serieus genoeg. Met ‘podcast’ (gedigitaliseerd radioprogramma) vormt het de huidige top van de ‘Fremdkörper’ in ons taalgebruik. En over een top gesproken: ken je het meest gegeven en bovendien gelijkluidende antwoord al op een vraag in de beeld-media? Dat is landsbreed: ‘Nou ja, kijk…’

Lees meer...

Minste agressie bij rode wijn

Wat doen wijn, bier en sterke drank met je ‘agressie’. Dat hebben onderzoekers van het Londense King’s College bestudeerd. Resultaat: rode wijn maakt het minst agressief. In de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar voelt 30 % zich na het gebruik van gin, rum of wodka wel degelijk agressief. De British Medical Journal doet uitvoerig verslag van het onderzoek.

Lees meer...

Wijntitels voor 2018

Remon van de Kerkhof, sinds 1 maart 2017 werkzaam bij het restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre, is door GaultMillau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2018. Hij kreeg de bijbehorende award op maandag 6 november in Utrecht overhandigd. Het oordeel van de gids: ‘Hij proeft uitstekend. Je kunt de wijnkeuze gerust aan hem overlaten. Denk niet dat je meteen de duurste wijn geadviseerd krijgt.’

 

*Arnold Zwartkruis, werkzaam bij Aan de Zweth* in Schipluiden, mag zich wijn-/spijsspecialist van het Jaar noemen. Veel bekende sommeliers kunnen nog van hem leren, aldus de gids die ook lovend is over Arnolds niet alledaagse wijnkeuzen.

 

*Sabas Joosten werd verkozen tot Talentvol wijn-/spijsspecialist. Het was voor de eerste keer dat GaultMillau deze talent-award uitreikte. Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke (onder Thérèse Boer). Hij slaagde begin vorig jaar voor het zware WSET-examen. De sommelier van De Librije werd eerder dit jaar verkozen tot wijnambassadeur Kroatië.
 

 

Drug-wijn maakt slachtoffers

In het Waalse Gembloers is een man op het nippertje aan de dood ontsnapt toen hij tijdens een feestje met vrienden een glas wijn dronk. Daar bleken de partydrug MDMA en ethanol in te zitten. De fles was gekocht in een staatswinkel die douanevondsten verkoopt en kwam uit een nooit afgehaald pakket. Een tweede fles is in beslag genomen. De man dronk met twee andere vrienden uit de bewuste fles. Die moesten eveneens in het ziekenhuis worden opgenomen. Een vierde man had z’n glas nog niet aangeraakt.

Lees meer...

Wijnoverzicht week 34

TOT 4 SEPTEMBER draait Wijnwijs wegens de zomervakantie nog op halve kracht. In die periode daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:

Lees meer...

Sancerre best french Sauvignon

Sancerre is known for its flinty, savory Sauvignon Blanc from the Loire Valley of France. Learn about the taste and possible food pairings with Sancerre and then discover some high-quality alternatives in Sauvignon Blanc from the Loire Valley.

Lees meer...

Hoe je indruk maakt met wijn

Aan tafel als ‘wijnkenner’ indruk maken op je klanten. Dat kan alleen met voldoende kennis van zaken. Met gokken en snoeven kom je er niet . En wee je gebeente als je een ‘faux pas’ maakt. Vijf tips om niet door de mand te vallen geeft sommelier Jan-Willem van der Hek die eerder in De Hoefslag en De Nederlanden de zogeheten ‘wijnkenners’ leerde kennen.

Lees meer...

Regen redt Duitse oogst

Na een uitzonderlijk droge zomer in Duitsland heeft de regen in augustus de oogst gered. Dat is de conclusie van Duitse wijnbouwers. De wijnstokken beschermden zich tegen de droogte door het afremmen van de vegetatieve groei, maar hielden dat op veel plaatsen niet meer vol vanwege langdurige temperaturen boven de 40 graden Celsius.De regen ndie voor het rijpen van de druiven onontbeerlijk was, kwam tenslotte in augustus. Het oogstjaar 2015 laat een lagere opbrengst zien en hogere alcoholpercentages. In dat opzicht lijkt het op 2003. De collega’s melden verder:

Lees meer...