Brugge wordt het centrum van een nieuwe wijnregio. De Oostkampse tuinbouwer Marino Moenaert gelooft rotsvast in de mogelijkheden. Als een ware wijnpionier beheert hij nu al druivenplantages in Oostkamp en Koekelare. ‘In ver vervlogen tijden werden in de Brugse regio ook al wijndruiven verbouwd. Ik wil deze traditie nieuw leven inblazen. Enkele toprestaurants toonden al interesse in mijn wijnen. Vanaf 2017 wil ik die op de markt brengen.’

 

Bij Syntra West in Ieper hebben de allereerste cursisten Wijnbouwer-Wijnmaker hun getuigschrift ontvangen. Een van die cursisten is tuinbouwer Marino Moenaert uit Oostkamp. Het getuigschrift is geen wettelijke verplichting voor wijnhandel, maar oogt wel professioneler als je je wijn wil commercialiseren, zegt Moenaert. Hij doet zijn verhaal in De Krant van West-Vlaanderen.

 

 

HYBRIDE RASSEN

 

Geïnspireerd door zijn grootvader, die in zijn serre druiven kweekte, plantte Marino in juni 2010 zijn eerste, bescheiden wijngaard aan naast zijn woning. Sindsdien ging het snel. Op vraag van projectontwikkelaar Luc Beke plantte hij in 2012 nog 235 wijnstokken bij op zijn domein aan kasteel De Cellen en in 2013 nog eens 1050 exemplaren bij kasteel De Herten. Beide kastelen liggen bij de op- en afritten van de E40 in Oostkamp. De bodem bevat er ijzerzandsteen, uitermate geschikt voor de wijnbouw. In het voorjaar van 2014 kwamen er aan De Herten nog 1.300 bij. En in diezelfde periode plantte Moenart ook 2.100 exemplaren op de Ruidenberg in Koekelare. Op deze locaties kweekt hij o.a. schimmeltolerante rassen, zoals johanniter en rondo, bij het publiek nog weinig bekend. Voor droge witte wijn houdt hij het bij pinot gris en auxerrois. Voor zijn fruitige rode wijn viel de keuze op de rondo-druif, van oorsprong een Tsjech. ‘In het eindproduct moet het druivenras goed te herkennen zijn’, vindt hij. ‘Die puurheid is voor mij essentieel’.

 

HOUTLANDSE WIJNBOUW

 

In totaal werkt Moernaert nu met 4.850 wijnstokken, voor hem voorlopig het maximum. Wijnbouw is bijzonder arbeidsintensief en hij wil het alleen kunnen bolwerken, met de hulp van z’n vrouw en oenoloog Hans Van Nyen."

 

‘De streek leent zich uitstekend voor bepaalde druivenrassen, mits een goede oriëntatie en bodemsamenstelling. We profiteren hier ook van de zee, die een matigende invloed heeft tijdens de winter. Onze tamme woestijnbuizerd Navarra houdt de vogels op afstand. Op termijn zal de roofvogel pendelen tussen mijn wijngaarden om vogels op afstand te houden’.

 

Moenaert mikt op een kleinschalige, commerciële wijnproductie onder het label Houtlandse Wijnbouw. Enkele sommeliers, zoals die van De Karmeliet en L'Assiette Blanche in Brugge, hebben al interesse getoond. In zijn kelder ligt momenteel 200 liter wijn te rusten. Het is de bedoeling dat elke plant op termijn één fles wijn van 75 centiliter oplevert.