Van de 10 gouden medailles hebben wijnen uit Belgisch Limburg er 6 in de wacht gesleept tijdens de jaarlijkse keuring die de Confrérie van de Limburgse wijn organiseert. Vorig jaar ging al het goud naar Nederlands-Limburg. “Maar dit jaar hebben er ook meer Belgen meegedaan”, zegt Ghislain Houben die intussen in de raad van bestuur van de Confrérie zit.


Vorig jaar won geen enkele Limburgse wijn een gouden medaille. Dit jaar is Belgisch-Limburg goed voor meer dan de helft, berichtte Het Belang van Limburg.


De wijnen zijn een paar weken geleden al blind geproefd door beroepsmensen. Die hebben punten gegeven en op basis daarvan worden dan gouden (10), zilveren (6), bronzen medailles (14) of gewone 'sigilles' (43) uitgedeeld. De gouden medailles voor de Belgen waren er voor Domein Kitsberg chardonnay 2014 en pinot gris 2014, voor Hoenshof Grapedelicious 2014, voor Aldeneyck pinot noir barrique 2014, voor Schorpion goud brut 2013 en voor Genoels-Elderen zilveren parel brut 2008. Voor het eerst was er ook een aparte categorie voor dessertwijnen. Domein Hoenshof heeft gewonnen met een ijswijn (de druiven worden eerst bevroren en dan geperst) gemaakt van johanniter. "Dat is een soort van riesling die hier goed gedijt", zegt Ghislain Houben die al enkele jaren bezig is met zoete wijnen.


Domein Kitsberg uit Heers heeft zelfs twee keer goud gehaald. "Dit is nu al de derde keer op rij dat we in de prijzen vallen: we hadden ook al goud gekregen op de Wijnkeuring der Lage Landen en op die van de Vlaamse Vereniging van Sommeliers", zegt een trotse Daniel Medarts. "Deze wijn is nog maar onze derde oogst, we hebben nu 1,3 hectare en we willen graag uitbreiden."

(Bron: Wine Taste)