Weterings wint van Wijnacademie

 

Ruud Weterings, stichter en directeur van de WTOL-Academy heeft ons vandaag bericht dat de Wijnacademie, die zichzelf als de enige echte beschouwt, de procedure heeft verloren om het merkrecht Vinoloog. Een kleine triomf. Hij schrijft:

‘Wijntraining Online is sinds 2010 aanbieder van online en praktijktrainingen voor wijnliefhebbers en professionals. Na een periode van samenwerking met de Wijnacademie, introduceerde Winetraining Online Academy ruim een jaar geleden dé vernieuwde Vinologen Opleiding 5.0. De Wijnacademie heeft er alles aan gedaan om innovatie tegen te gaan. De Wijnacademie heeft zelfs een zaak aangespannen tegen WTOL over het gebruik van de naam Vinoloog, omdat dit een beschermde titel zou zijn. Vinoloog van WTOL Academy is ondanks fel verzet van deze monopolist als officieel merk geregistreerd en maakt op geen enkele manier inbreuk op rechten van derden.

 

 

In het toegestuurde bericht interviewt Weterings zichzelf als volgt:

 

"Eigenaar Ruud Weterings: 'Uiteraard zijn we hier erg blij mee…met name voor onze studenten. Reden voor deze nieuwe opleiding ligt in de behoefte van de student en ondernemer om flexibiliteit en kwaliteit te koppelen aan een aansprekende titel. Onze flexibele en innovatieve wijze van opleiden is in de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven. Zowel vanuit de wijnbranche, horeca opleiders, hotelketens en ook de vele wijnliefhebbers, is de behoefte ontstaan aan een vervolg op ons bestaand aanbod. Een vervolg in de vorm van een vernieuwde Vinologen Opleiding op kennisniveau 4. Een Vinologen Opleiding met digitale leeromgeving, met praktijkgerichte opdrachten, studeren wanneer het voor de leerling uitkomt. Indien gewenst op maat gesneden”.

 

 

Promotieworst

 

"Een succesvolle wijnopleiding dient te worden bekroond met een betekenisvol diploma, het onomstotelijke bewijs dat de student een bepaald kennisniveau heeft", vindt de WTOL-baas. Wijntraining Online verzorgt op zowel niveau 1, 2 en niveau 3 cursussen. Ze worden voortaan afgesloten met een officieel SVH-wijn diploma. De vinologen opleiding(!), belooft Weterings, eindigt 'met het examen op kennisniveau SVH-wijn 4 (sommelier/gastronoom)'. Maar daarvan zijn de eisen nog niet openbaar. Laat staan dat de Stichting Vakopleiding Horecabedrijf dat kennispakket al heeft ingevoerd. Dat zou pas medio 2017 gebeuren. Geïnteresseerde cursisten wordt dus een promotieworst voorgehouden waarvan ze nog niet mogen happen. Desondanks zegt Weterings dat de student na het succesvol afronden van dat SVH-examen de “titel” Vinoloog van de WTOL Academy® kan voeren. Hoe het dan met die oude vinologen zit, die eerder slechter zijn opgeleid, maakt hij niet duidelijk.

 

 

Meeliften met SVH

Kennelijk wil WTOL meeliften op de betrouwbaarheidsreputatie van de SVH. Dat lees je in deze passage:

"SVH heeft als kerndoel het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Dit sluit aan bij onze doelgroep en onze filosofie. SVH de enige onafhankelijke exameninstantie voor wijn in Nederland en bovendien is het SVH ISO gecertificeerd en staat onder toezicht van De Examenkamer, een onafhankelijke toezichthouder. Dit houdt in dat het SVH een betrouwbare organisatie is en ons ervan verzekerd(!) dat informatie en procedures integer, betrouwbaar en op de juiste wijze beveiligd en beschikbaar zijn” Als Examenorganisatie en bestuursorgaan namens het ministerie van VWS is het veilig opslaan en beheren van persoonsgegevens en het borgen van interne procedures cruciaal".

Kortom: alle reden om op basis van Weterings' beloften een afwachtende houding aan te nemen.