Zonder de wijnen zelf te onderzoeken zijn wetenschappers van de universiteit van Californië tot de conclusie gekomen dat bio-wijn in het algemeen beter wordt beoordeeld dan ‘gewone’, waaraan bestrijdingsmiddelen te pas zijn gekomen. Die uitspraak baseren ze op de vergelijking van ruim 74.000 recensies van Californische wijnen die tussen 1998 en 2004 werden geproduceerd.


Die recensies stonden in drie van de best beoordeelde wijntijdschriften van de wereld. Voor de tijdschriften werken bekende sommeliers en andere wijnkenners.

De recensenten deden blind smaaktesten. In de studie, gepubliceerd in Journal of Wine Economics werden ruim dertig verschillende wijnsoorten met elkaar vergeleken.

Op een maximale score van 100 punten scoorden biologische wijnen gemiddeld 4,1 punt hoger dan hun niet-biologische tegenhanger.
Pesticiden

De wetenschappers van de Amerikaanse universiteit onderzochten de wijnen niet, maar spraken het vermoeden uit dat ‘de druiven beter op smaak zijn’ doordat er geen pesticiden worden gebruikt bij het produceren van biologische wijnen.

In 2012 voerden wetenschappers van de universiteit van Stanford een uitvoerig onderzoek uit. Daarbij lieten ze deelnemers blind biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel beoordelen. Zij concludeerden dat er weinig verschil is in smaakbeleving.