Wijnwijs draait in de vakantieperiode op halve kracht en geeft daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:


Delta Wines opgelicht
Gehaaide oplichters die ondermeer vanuit zuid-Engeland opereerden, hebben het Nederlandse Delta Wines 55.000 flessen wijn ontfutseld. CEO Joris Snelten schat de schade op een euro-ton. Hij en nog minstens 20 andere Europese bedrijven werden het slachtoffer van een groot internationaal fraudenetwerk, dat ook andere goederen verduisterde. Snelten kreeg zogenaamd te maken met een opdracht van een Franse supermarkgigant. Alles bleek te kloppen. Maar achteraf kwam de fraude uit, toen bij navraag bleek dat die opdracht nooit was gegeven.

 

Troplong verkocht
Gisteren is het wijnhuis Troplong Mondot in de Saint Émilion, grand cru classé B, verkocht aan de Franse verzekeraar SCOR Group voor een nog onbekend bedrag.Hij wijnhuis was sinds 1981 eigendom van Xavier en Christine Pariente. Bij het complex hoorden sinds 2010 een gastenverblijf en een restaurant dat inmiddels een Michelin-ster heeft.

 

PIRAAT VOOR RECHTER

Prijstunter Wijnoutlet is voor rechter gedaagd wegens misleidende aanbiedingen. Al eerder heeft de Reclame Code Commissie de piraat voor soortgelijke vergrijpen terecht gewezen. Maar eigenaar Ronnie Bergsma gaat er nog steeds mee door. Wijnwijs heeft aangetoond dat daarbij keiharde leugens niet worden geschuwd. Eindelijk zijn nu ook de dagbladen wakker geworden. Enkele daarvan waren zo schijnheilig de misleidende advertenties wèl op te nemen, maar hun 'recencenten' tegelijkertijd de deugdzame wijncriticus te laten uithangen. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren heeft tegen Bergsma nu een kort geding aangespannen met als eis dat hij onmiddellijk stopt met misleiden. Bergsma zelf vindt dat de georganiseerde wijnhandel een kartel vormt dat 'woekerwinsten' wil blijven maken en hem daarom 'kort' wil houden. Met Wijnvoordeel, Bythegrape en De Wijnbeurs opereert Wijnoutlet onder de paraplu van Gilde Equity, dat het viertal onder één dak, E-lucious, heeft samengebracht in Gorredijk.

De datum van het kort geding staat nog niet vast.

 

Wijn en kunst
In augustus en september schenkt KLM in de World Businessclass 5 wijnen met afbeeldingen van meesterwerken uit het Rijksmuseum op het etiket. Een panel van KLM-vinologen en vinpressionist Hubrecht Duijker maakte de keuze uit zo’n 40 rode en witte wijnen.

 

WIJN TEGEN DIABETES

Dat geheelonthouders minder gezondheidsrisico's lopen dan (matige) wijndrinkers, zoals een mevrouw in de NRC ongenuanceerd beweert, logenstraft een nieuw Deens onderzoek. De kans op diabetes type 2 daalt drastisch bij een wijnconsumptie van 14 glazen per week voor mannen en 9 voor vrouwen. Het risico, ten opzichte van dat bij geheelonthouders, vermindert dan met 43 respectieveijk 58 %. Deense onderzoekers kwamen met dat resultaat nadat 5 jaar achtereen ruim 70.000 Denen in hun drinkgedrage waren gevolgd.