Wijnwijs draait in de vakantieperiode op halve kracht en geeft daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:

 

We drinken vaker wit
De verkoop van witte wijn is die van rood aan het inhalen. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) laat weten dat nu zo’n 46 % van de aangeschafte wijn wit is. Dat was een paar jaar terug nog 35 %. Vooral mannen kiezen vaker voor wit dan voorheen. Recent onderzoek van SAMR Marktvinders liet zien dat 81 % van de Nederlanders ‘wel eens’ wijn drinkt, een stabiel percentage. Dan heeft wit de voorkeur bij 51 %. Bij rood is dat 43 % en bij rosé 28 %. We prefereren in het algemeen lichtere wijnen dan voorheen: minder houtgerijpt en met een lagere alcoholgraad. Het gemiddeld verbruik per hoofd ligt op 21.8 liter. Wie overigens de gewoonte heeft om minstens 1 glas witte wijn per dag te drinken, verhoogt zijn risico op huidkanker met 11 %, heeft dermatoloog Cho met een onderzoeksteam aan de universiteit van Rhode Island vastgesteld. Ethanol kan het DNA dan beschadigen met huidmutaties als gevolg.

 

Wijn met 5,5 % alcohol
Grote kans dat we binnenkort wijn met maar 5,5 % alcohol in de schappen van Aldi aantreffen. Die biedt bij de Britten al 4 wijnen aan met maar 5,5 % alcohol en niet meer dan 52 tot 59 calorieën per glas van 15 centiliter. Zo’n fles kost bovendien maar 3 Britse ponden. Het gaat om een Chileense Merlot, een Sauvignon blanc uit hetzelfde land, een Italiaanse Pinot Grigio en een Amerikaanse witte Zinfandel. (Bron: Glamour)

 

Phélan-Ségur verkocht?
Château Phélan-Ségur van de familie Gardinier uit St.-Estèphe zou voor een onbekend bedrag zijn verkocht aan Philippe van de Vyvere, eigenaar van Sea Invest. Het domein, cru bourgeois exceptionnel, omvat 70 hectare, beplant met merlot, cabernet sauvignon en wat petit verdot. Geen van beide partijen heeft het bericht tot heden bevestigd.

 

Creatiever met een glaasje

Van een klein glas bier of wijn word je creatiever. Denken Oostenrijkse wetenschappers te hebben vastgesteld.  Zelfs een 'writers block' zou er bij geregeld gebruik mee kunnen verdwijnen. De geleerden namen de proef op de som met twee groepen proefpersonen, waarvan de ene wel en de andere geen alcohol kreeg ingeschonken. De eerste groep gedroeg zich vindingrijker , bijvoorbeeld in taal, maar had wel meer concentratieproblemen dan de groep niet-drinkers. De onderzoekers publiceerden twee mogelijke redenen voor de toegenomen creativiteit: de alcohol laat je ‘in een andere richting denken’ of ‘bereikt je onderbewustzijn en vindt daar alternatieve oplossingen’. Staat allemaal lezen in “Consciousness & Ciognition.
 


Ilja voor de rechter

Maandag 14 augustus  heeft de Utrechtse rechter een merkrechtconflict tussen wijnimporteur LFE in Maartensdijk en deeltijd-wijnboer Ilja Gort behandeld. Uitspraak eind van de maand. Bij Albert Heijn wordt een wijn van Gort verkocht die een naam met een woordgrap heeft: ZoMerlot. En die lijkt teveel op de  naam van de nog niet op de markt gebrachte wijn SumMerlot, vindt directeur Marcel Kerkmeester. Partijen hebben eerder voor een oplossing om de tafel gezeten maar kwamen er niet uit.