Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 41 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074384
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1344
1533
1344
11873
31853
388978
6074384

Uw IP: 34.237.52.11
17-05-2021 23:25

Limbo-wijnen ‘beschermd’’ als BO

Dat wijn uit de Belgische Maasvallei binnenkort Beschermde Oorsprong (BO) op het etiket mag melden, zoals Wijnwijs dezer dagen meldde, is ook goed nieuws voor Limburgse wijnen van over de grens. Twee daarvan krijgen naar verwachting Europese bescherming. Het gaat om wijn uit de Nederlands-Limburgse Maasvallei en uit het Mergelland. Maar wat levert zo'n beschermde naam eigenlijk op?

 

"Het grind en de klei maken de grondsoort hier zo bijzonder. Bovendien is dit gebied het droogste deel van Nederland en België. Die combinatie maakt deze regio uniek", zegt Harry Vorselen. Hij is wijnboer in de Limburgse plaats Thorn en een van de initiatiefnemers voor de aanvraag in Brussel.


Andere Europese landen en landen daarbuiten hebben tot vandaag de tijd om bezwaren in te dienen, maar die worden niet verwacht.

Als alles meezit heeft Nederland begin 2018 dus twee wijnen met een Beschermde Oorsprongsbenaming.

In de Maasvallei is dat bijzonder omdat het hier, zoals wij eerder meldden, om een grensoverschrijdend gebied gaat. Dat loopt vanaf het Belgische Lanaken via Maasmechelen en Maaseik over de Nederlandse grens naar Roermond.


Het was een lange procedure waard, vindt wijnboer Vorselen: "Het gaat om een kwaliteitskeurmerk. Het is niet zo dat ik direct een euro op de prijs kan gooien, maar consumenten kopen de wijn wel eerder."

 

MISBRUIK EN NAMAAK

“Europese erkenning beschermt ook tegen misbruik en namaak", zegt Diana van de Langkruis - van der Meer. Zij is secretaris van de Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten. Diana begeleidt ondernemers die producten Europees willen laten beschermen. Dat kan op verschillende manieren:


*Beschermde Oorsprongsbenaming:


Geldt voor producten waarbij alle handelingen van de productie in een bepaald geografisch gebied plaats vinden.
Nederlandse producten met deze erkenning zijn: Opperdoezer Ronde en Boeren Leidse met sleutels, Kanterkaas, Noord-Hollandse-Edammer, Noord-Hollandse Gouda en Brabantse Wal Asperges.
Andere bekende Europese voorbeelden zijn Feta, Gorgonzola en Prosciutto di Parma.

 

*Beschermde Geografische Aanduiding:


Deze erkenning geldt voor landbouwproducten en levensmiddelen waarbij tenminste één handeling in een bepaalde streek of regio wordt verricht.

In Nederland zijn dat: Westlandse Druif, De Meerlander, Gouda Holland, Edam Holland en Hollandse Geitenkaas. Wat wijn betreft is in Nederland voor elke provincie een BGA geregistreerd.

 

*Gegarandeerde Traditionele Specialiteit:

 

Hierbij gaat het niet om de geografische afkomst, maar om de receptuur en productiewijze die beschermd wordt.

In Nederland zijn dat: Hollandse Nieuwe, Boerenkaas, Basterdsuiker.

In totaal hebben 14 Nederlandse landbouwproducten en levensmiddelen nu een Europese bescherming. Vergeleken met sommige andere landen een mager aantal. Frankrijk heeft er bijvoorbeeld 242, Spanje 194 en Italië spant de kroon met 293 producten. Dat is nog zonder wijn en andere dranksoorten.


Waarom komen wij er zo bekaaid vanaf? Van de Langkruis heeft deze verklaring: "De regelgeving is ontstaan in 1992. Toen bestond er al een regel in de zuidelijke landen waar dit soort producten onder vielen. Bij het ontstaan van de huidige regelgeving hadden deze landen dus al een hele lijst met producten. Die hebben dus een soort voorsprong."