We hebben 89 gasten en geen leden online

Concurrerende wijngidsen

Ze blijven elkaar( in vriendschap) beconcurreren. Gidsschrijvers Harold Hamersma en Nicolaas Klei. De laatsten der wijn-Mohikanen die nog in de kracht van het papier geloven, al houden ze zich tegelijkertijd ook digitaal in de markt. Hamersma vergast ons sinds 2011 op ‘De Grote’. Een naam die niets met zelf-lof te maken heeft, maar met de omvang van het oeuvre. Alleen al daarom zou hem de kwispedoor-prijs der lage landen toekomen.

 

In 2015, het lustrumjaar van verschijning, telde de gids al 831 pagina’s. Deze keer zijn het er 852 geworden. De beoordelingsmethode is sindsdien nauwelijks veranderd. En van een wijntaal-register is geen sprake meer. Dat verscheen eerder om daarmee vindingrijk aan te tonen dat met woord-acrobatiek suffe en verdorde wijnspraak kan worden doorbroken. Deze keer wordt weer rijkelijk van de fruit- en groentekar gebruik gemaakt, zij het stilistisch genuanceerd. Of dat aan Hamersma zelf of aan zijn proef-assistente Esmee Langereis ligt, valt niet te analyseren. De proefnotities zijn niet van initialen voorzien. Ze geven meestal in 5 tot 20 regels de motivering van het kwaliteitscijfer aan. Uitzonderingen worden gemaakt voor wijnen die een 9 of hoger scoren. Zoals dat een paar Franse, Griekse en Argentijnse wijnen overkwam. Die Griekse ( van Kreta, met score 9,5), gemaakt van de zeldzame melissati-druif, komt zelfs niet voor in de wijnbijbel Wine Grapes.

 

Aan elkaar gewaagd

In De Grote Hamersma 2018 (verschenen bij Fontaine) staan 34771 wijnen gekarakteriseerd. Daarvan komen er 817 uit de supermarkt. De rest van slijterijketens, wijnspeciaalzaken en ‘de beste’ internetwinkels. De teksten die Hamersma daarover ten beste geeft zijn in een dagblad wel eens vergeleken met die van ons aller Youp, ‘maar dan grappiger’. Concurrent Klei is naar de opvatting van andere recensenten de amusantste wijnschrijver binnen onze grenzen. Maar ze zijn-vind ik-in alle opzichten aan elkaar gewaagd.

Welke gids dus te kiezen? Wie bij voorkeur in supermarkten koopt, krijgt dan met Klei’s Omfietsgids 2018 de meeste informatie. Daarin geeft Nicolaas een bijna satirische rondleiding in het vaderlandse wijn-labyrint. Er staan 1968 wijnen in besproken vanaf 2.69 tot 59.95 euro, al beweert de schrijver zelf zelden wijn boven de 25 euro in een restaurant te bestellen. De ‘omfietswijnen’ springen eruit om hun smaakbeleving of prijs-/ kwaliteitsverhouding. Dat zijn er 349, die in de bekende sappige stijl worden aanbevolen. Vieze wijnen komen steeds minder op de markt, vindt Klei. Daarom vermeldt hij uiterst spaarzaam wijnen die hij ‘bij het chemisch huisvuil zet’. Wie die drinkt ‘kan net zo goed per direct de doodsbidder bestellen’.

Hamersma is in z’n omschrijvingen feitelijk meer ‘to the point’. Waarmee wordt bedoeld dat hij minder ‘narratief’ om zijn onderwerp heen drentelt, hoe vermakelijk dat ook voor de lezer kan zijn. Klei licht daar opzettelijk meer de hand mee, omdat-ie het niet kan laten.

Beide gidsen zijn online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.