We hebben 70 gasten en geen leden online

Blindproever ‘du Monde’

Wie komt in het Nederlands team?

Blind proeven is eerder een kunst dan een gok. En wie daar bedreven in is, kan een gooi doen naar het wereldkampioenschap. Dat wordt al enkele jaren in Frankrijk georganiseerd. Het Franse wijnblad La Revue du Vin de France(RVF) heeft daarbij de regie. Ook Nederland is van plan er een proefteam heen te sturen. En om te bepalen wie daarvan deel uitmaken organiseert "Nijhuis Consultancy en Services", oftewel wijnschrijver Fred F.A. Nijhuis, de selectie voor de internationale finale "Championne du monde de dégustation à l’aveugle". Daartoe wordt op zondag 27 mei 2018 in het Scheveningse Kurhaus de "WIJNACADEMIE PROEF COMPETITIE" georganiseerd. Die naam mocht Fred gebruiken, aldus academie-voorzitter Ron Andes: "Fred heeft de contacten en wij verbinden onze naam graag aan een internationaal wijn-event". Nijhuis zelf heeft als naamversterker de 'NIJHUIS WISSELTROFEE' bedacht en noemt deze voorronde: het Nederlands kampioenschap blind proeven. Hij meldt verder op z’n persoonlijke website:


'Naast de "NIJHUIS WISSELTROFEE", eeuwige roem én het recht om Nederland te vertegenwoordigen op de internationale finale, ontvangt het team dat wordt afgevaardigd een geldbedrag van maar liefst € 1.000,00 als financiële bijdrage voor deelname aan de internationale finale.

Tijdens de WIJNACADEMIE PROEF COMPETITIE dienen teams van 4 proevers (indien gewenst aangevuld met een coach) de samenstelling, herkomst, producent en jaargang van 12 wijnen (6 witte en 6 rode; droog of zoet en/of versterkt) te determineren, waarbij per aspect punten te verdienen zijn.

Voor elke wijn (4 uit Frankrijk en 8 uit andere wijnlanden) heeft men 12 minuten de tijd en zijn maximaal 25 punten te behalen. Elk team bestaat uit 4 leden, zo nodig bijgestaan door een coach die weliswaar niet mag mee proeven, maar de proevers wel mag adviseren”.


De kampioensstrijd speelt zich af op 12 en 13 oktober 2018 in Château Saint-Pierre de Serjac in Puissalicon (in samenwerking met le Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc). Naar verwachting worden daar teams uit meer dan 25 landen verwacht.