We hebben 59 gasten en geen leden online

Eerste Venlose wijn

Nederlandse en Belgische wijnwetenschappers en agronomen hebben het heuvelachtige Limburg al vaker ‘getipt’ als beste terroir voor hybride nederwijn. Daarom gaat VITI Maastricht daar voor Greenport Venlo komende mei de eerste wijngaard aanplanten. De wijnbouw past in de beoogde ontwikkeling van het gebied: krachtige economische structuur gecombineerd met aantrekkelijk groen en ruimtelijke kwaliteit.

De wijnstokken worden geplant in een gebied van 3 hectare rond de Venlose Heierhoeveweg. Naar verwachting zal de eerste wijnoogst in 2015 ongeveer 6000 liter oftewel 7.500 flessen opleveren. In de loop van volgend jaar zullen ook de eerste wijnstokken worden geplant op de groene omwallingen (‘manchetten’) binnen het ontwikkelingsgebied.

 

Algemeen directeur René Postulart van Development Company Greenpost Venlo (DCGV) ziet de wijnbouw daar als een verrijking. ‘Zo doen we iets productiefs met de grond. En wijnbouw sluit bovendien goed aan bij de groeiende vraag naar streekprodukten’.

 

De wijngaarden moeten duurzaam worden beheerd. Zo mag er uitsluitend met natuurlijke  ‘gewasbeschermingsmiddelen’ worden gewerkt, is mestaanvoer van buiten het gebied verboden en zijn vogelnetten 'ongewenst', staat in een bericht over de start van de wijngaard. Viti-directeur René van Druenen laat weten dat de eerste aanplant geheel bestaat uit  johanniter-stokken, hybride van riesling ( Europees gekruist met Amerikaans) Die combineren wijn- en plantkwaliteit. Bovendien zijn hybriden niet gevoelig voor druifluis of schimmelinfecties en zijn ze bestand tegen strenge nachtvorst. Dus bij uitstek geschikt voor een zo duurzaam mogelijk beheer, aldus Van Druenen.