We hebben 47 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2941003
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1414
1777
5333
292990
43126
64844
2941003

Uw IP: 34.203.245.76
23-01-2019 15:41

Belgen: tien glazen per week

Belgen krijgen een ander drinkadvies voor alcoholgebruik dan Nederlanders. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan: Niet meer dan tien glazen bier of wijn per week. Las dagen zonder alcohol in. En drink water bij een glas wijn of bier. Wie zich deze raad ter harte neemt en twee dagen per week niet drinkt, houdt de overige dagen bij twee glazen.

 

De raad komt met de aanbevelingen omdat er nogal wat tegenstrijdige berichten zijn over de effecten van alcohol op de gezondheid. De instantie zet nu de puntjes op de i: "In tegenstelling tot bepaalde overtuigingen van consumenten heeft alcoholgebruik, zelfs met mate, altijd een impact op de gezondheid."

 

 

Gratis water

 

Het wijnadvies in hoeveelheden: tien glazen wijn van tien centiliter of tien glazen pils van 25 centiliter per week. Als het alcoholgehalte van het bier hoger is dan gewone pils, moet het gebruik aangepast worden. Van sterke bieren mogen er dan bijvoorbeeld maar vijf of zes stuks per week gedronken worden. De experts vragen daarom ook dat het aantal standaardeenheden per fles vermeld wordt.

 

Bovendien wil de Gezondheidsraad enkele begeleidende maatregelen. Zo zouden horeca-uitbaters gratis water ter beschikking moeten stellen, moet er op de drankverpakkingen gewezen worden op het gezondheidsrisico en zouden de belastingen en accijnzen verhoogd moeten worden.

 

"Financiële kater voor de horeca"

 

Horeca Vlaanderen reageert verbaasd op de voorstellen. Gratis water ter beschikking stellen, is volgens de beroepsvereniging een brug te ver. CEO Matthias De Caluwe meent dat zoiets "geenszins kan worden opgedragen door derden". "Zo creëer je de perceptie dat het schenken van kraantjeswater helemaal niets kost."

 

 

 

Geen verbod

 

Ook een totaalverbod op reclame, promotie en sponsoring rond alcohol kan voor Horeca Vlaanderen niet. "Dat zou een financiële kater betekenen voor de horecasector. De investeringen van de leveranciers zijn voor vele zaken economisch zeer belangrijk. Denk maar aan de luifels, terrassen en parasols."

 

In een verhoging van de leeftijdsgrens om alcohol te mogen drinken,  gelooft de horeca evenmin. "Door de leeftijd te verhogen, verleg je alleen maar het probleem." De beroepsvereniging pleit "voor een verstandig en redelijk alcoholbeleid, met nadruk op sensibilisering en educatie".

 

 

(Bronnen: Belga,  HLN, De Morgen)