We hebben 390 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2940990
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1401
1777
5320
292990
43113
64844
2940990

Uw IP: 34.203.245.76
23-01-2019 15:36

Wijnmakelaar failliet

Voor welgestelde Belgen en zuid-Nederlanders is het een klap: de Belgische Wijnmakelaarsunie is reddeloos. Eigenaar John Monard vreest dat het bedrijf geen doorstart kan maken.Wie er in primeur Bordeaux-wijnen van 2015 of 2016 heeft besteld en betaald, is z’n geld kwijt.

 

‘De problemen waren al een tijd aan de gang’, zegt oprichter en eigenaar John Monard. ‘Ik ben er niet in geslaagd alles nog recht te trekken. De rechtbank heeft nu een bewindvoerder aangesteld. De kans is klein dat het bedrijf nog gered kan worden.’

 

Het personeel is intussen ingelicht. Bij de zonen van John Monard, die meewerkten in het bedrijf en het ooit zouden overnemen, is de stemming eveneens bedrukt. Een triest einde voor wat ooit de grootste wijnimporteur van België was.

 

 

Voor de Wijnmakelaarsunie is dit faillissement geen primeur. In 1965 werd het bedrijf in Diepenbeek opgericht door John Monard. Het groeide snel uit tot een prestigieuze zaak, die de beste en duurste wijnen uit Bordeaux en Bourgogne invoerde. Maar in de jaren 70 moest het bedrijf de boeken neerleggen. Monard zorgde voor een doorstart en bleef de handel uitbreiden, onder meer met indrukwekkende, geklimatiseerde ondergrondse wijnkelders.

 

 

Boot gemist

 

Enkele jaren geleden stapelden de donderwolken zich opnieuw op boven het bedrijf, nog altijd geleid door de inmiddels 71-jarige patriarch. Hij heeft de veranderingen op de wijnmarkt niet zien aankomen of heeft er te laat op gereageerd: de opkomst van nieuwe wijnlanden, de doorbraak van de natuurlijke wijnbouw, de prijsconcurrentie, de veranderingen in de horeca en de verkoop via het internet. Het kind van de rekening worden de klanten die dure bordeauxwijnen in primeur betaald maar nog niet ontvangen hebben en wijnproducenten die hun wijnen al hebben geleverd. Een grote schuldeiser is de KBC, die het bedrijf kortgeleden nog een lening verstrekte. Vandaar dat de bank er bij de rechtbank op aandrong dat er een bewindvoerder werd aangesteld.

 

 

Een andere grote wijninvoerder in Limburg, Selezione Vini Italiani, gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, verkeert in een soortgelijke situatie. De Antwerpse invoerder Young Charly heeft al een aantal grote leveranciers overgenomen.

 

De concurrentie onder importeurs is bikkelhard, want zij betwisten onderling slechts een kwart van de wijnmarkt. Bovendien kan de Belgische wijnliefhebber nu ook terecht bij een groeiend aantal buitenlandse online wijn­shops met een uitgebreider assortiment, snelle levering en scherpe prijzen. De e-commerce van wijnen in België bevindt nog lang niet op dat niveau.

 

(Bron: De Standaard)