We hebben 19 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3176919
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1511
1908
8964
524876
45092
56038
3176919

Uw IP: 107.23.129.77
24-05-2019 13:25

Meer wijndorst bij de ‘chique’

Een RTL-kop die eerst nepnieuws bevatte. Later werd het woord ‘meest’ geschrapt en vervangen door ‘vaakst’.

Hoogopgeleiden worden gemiddeld ouder dan laag geletterden, weten ze bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar in Nederland en België is het wèl de groep die in Europa het vaakst alcohol drinkt. Staat in een vandaag gepresenteerd rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau en de Radboud Universiteit. En denk nou niet dat het ‘gemiddeld’ om verontrustende cijfers gaat, al zitten de glasbakken in Bloemendaal, Wassenaar en  Blaricum geregeld voller dan in mindere welvaartsgetto’s.

 

Van de 25- tot 35-jarigen met een wetenschappelijke opleiding drinkt 30,4 procent geregeld een glaasje. Onder de groep 56- tot 70-jarige academici is dat percentage ruim tweemaal zo hoog, aldus het rapport. RTL vond het nodig als conclusie uit het rapport te trekken dat hoger opgeleiden ‘teveel zuipen’. Een andere kop luidde dat onze hoogopgeleiden ‘het meeste’ drinken van heel Europa. Dat is wat je noemt ‘nepnieuws’ dat gemakshalve het drinkgedrag van Polen, Russen en Finnen maar negeert.

 

De onderzoekers vergeleken gegevens van Nederlanders met die van andere Europeanen. Zij vonden geen verband tussen roken en de welvaart in een land. Dat is er wel bij alcoholgebruik. Hoe hoger de welvaart, des te meer hoogopgeleiden drinken. Over drankmisbruik wordt niet gesproken.

 

Als verklaring stellen de onderzoekers dat alcoholgebruik wellicht meer geaccepteerd is in rijkere landen. ‘Daarnaast is het mogelijk dat hoogopgeleiden zich in landen met meer economische ontwikkeling vaker met hun culturele leefstijl trachten te onderscheiden van laagopgeleiden, bijvoorbeeld door het drinken van goede wijnen of exclusieve gedistilleerde dranken’, schrijven ze.

 

Afgezien van het alcoholgebruik leven hoogopgeleiden gezonder dan de laagopgeleiden. Ze roken minder, eten meer groenten en fruit en bewegen meer. De grootste verschillen tussen de gezondheid van laag- en hoogopgeleiden zijn te vinden in Estland, België en Duitsland. Nederland zit in de middenmoot.

 

De onderzoekers keken ook of er verschillen waren in het aantal uren dat mensen bezig zijn met (sportief) bewegen. In de Noord-Europese landen lijkt opleidingsniveau nauwelijks van invloed. Dat is anders in de Oost-Europese landen, waar laag­opgeleiden weinig trek hebben in fysieke inspanning.