We hebben 409 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2854712
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
2127
2104
4231
207271
21679
59282
2854712

Uw IP: 54.82.10.219
11-12-2018 22:00

‘Vals alarm’ over drinkgedrag

De Telegraaf meldt dat de Nederlandse hoogopgeleiden het meest drinken van Europa. RTL Nieuws maakt daar gelijk een ronkende kop boven hun bericht van. Maar klopt het? Nee, aldus de STIVA, de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Opnieuw vals alarm als het gaat om berichtgeving Nederlandse media over alcoholconsumptie.

 

Geen reden voor paniek

Wat is er aan de hand? Een studie waarbij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) samen met de Radboud Universiteit cijfers over leefstijl uit 2014 en 2015 specifiek hebben bekeken vanuit het perspectief van opleidingsniveau, laat zien dat Nederlandse hoogopgeleide gemiddeld frequenter drinken dan de rest van hoogopgeleid Europa. Gekeken is naar het criterium ‘vaker dan 1x per week drinken’. Een wijntje op woensdag en een biertje op zaterdag valt daar dus ook onder. Gemeten is niet hoeveel er dan gedronken wordt. Die consumptiecijfers zijn al bekend en worden onder andere bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Nederland in Europese top qua verantwoorde alcoholconsumptie

Als je kijkt naar de WHO cijfers en je vergelijkt die met de rest van de EU28, dan zie je dat Nederland op alle punten van verantwoorde alcoholconsumptie in de top staat. Zo is de gemiddelde alcoholconsumptie het op vier na laagste van Europa. Als het gaat om binge drinken staan we op de 2eplaats van de landen waar dat het minst voorkomt.

 

Wat het onderzoek wel zegt

In het onderzoek is uitsluitend gekeken naar ‘vaker dan 1x per week drinken’ en ‘dagelijkse alcoholconsumptie.’ Hoogopgeleiden in Nederland scoren hoger op ‘vaker dan 1x per week drinken’, terwijl laagopgeleiden juist weer hoger scoren op ‘dagelijks drinken’.

Dit illustreert dat personen die regelmatig alcohol drinken het vaakst te vinden zijn onder wetenschappelijk opgeleiden (46,7%), tegenover 33,4% onder laagopgeleiden. Dagelijks drinken is een betere indicator voor overmatig alcoholgebruik. Hoewel ook dagelijks één glas zou passen binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Het onderzoek uitgevoerd door medewerkers van de sectie sociologie van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van data uit de European Social Survey (ESS) verzameld in 2014/2015.