We hebben 156 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4018007
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
629
1559
5146
1372732
18917
55196
4018007

Uw IP: 18.204.55.168
13-08-2020 10:29

Weer wijnvrouw-bling

Foto: Eelco van Wieringen / V.l.n.r. Clarissa Slingerland, Barbara Verbeek, Magda van der Rijst, Anja Vondenhoff, Tjitske Brouwer, Peter van Houtert.

 

Wie het verdient moet ook in de wijn onderscheiden kunnen worden. Of het nou om een man of een vrouw gaat. Toch vond een wijnvrouw die in het wereldje ook zelf graag wordt opgemerkt, dat zij haar geslachtsgenoten moest afzonderen van de heren en aparte vrouwen-‘awards’ in het leven moest roepen. Niet dat hun verdiensten als ‘unieker’ kunnen worden aangemerkt dan die van de wijnheren. Maar hun aantal was bescheidener.


Dus hebben we nou ook ‘wijnvrouwen van het jaar’, uitgeroepen op initiatief van een vinologe en een PR-bureau (voor de promotie). Zowaar met één man in de jury, die er vanuit zijn zakelijke netwerk voor zorgde dat er een champagne-sponsor kwam. Vorig jaar is die uitroeperij vanuit een zelf bedacht ‘Wijngezag’ begonnen. En die werd voortgezet ter gelegenheid van de Wine Professional. Daar riep bedenkster Barbara Verbeek (Wijntheater & Champagnebar) vinoloog Anja Vondenhoff uit als derde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020.

 

Anja Vondenhoff is wijndocent, vinoloog van de Wijnacademie en co-auteur van de SommelierOorkonde cursus. Daarbij richtte zij www.wijncampus.nl op, waar belangstellenden en wijnprofessionals vakkennis kunnen opdoen. Na een studie Master of Science in Hospitality Management in Miami en werk bij Marriott en Hilton International, werkte Anja aan De Academie voor Gastronomie waar ze diverse WSET-wijncursussen gaf (Wine and Spirit Education Trust). Inmiddels geeft Anja al twintig jaar wijncursussen, is zij erkend wijndocent en geeft zij les aan de hoogste WSET-opleiding, de Diploma course, voor het onderdeel mousserende wijn. Naast haar liefde voor deze bruisende drank geniet Anja van elke wijn die de mogelijkheid heeft om op fles verder te rijpen en om mooie wijnen te combineren met uiteenlopende gerechten. In 2011 won Anja de Europese Champagne Ambassadeur wedstrijd. Vanaf 2017 is Anja voorzitter van de Club of Weinakademiker namens de Benelux en sinds 2018 Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers.

 

Hoog niveau

De jury koos Anja om haar expertise en ruime ervaring als gewaardeerd wijndocent op hoog niveau. Zij heeft de afgelopen jaren honderden jonge mensen geënthousiasmeerd voor wijn en hen opgeleid bij de Academie voor Gastronomie in Hoog Soeren, de Wijnacademie en de Hotelschool in Apeldoorn. Haar werk doet zij al twintig jaar met een tomeloze inzet.

 

Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche ‘uniek’. Ze werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar is Champagne Ayala, waar Caroline Latrive aan het roer staat als Chef de Cave.

 

De vakjury voor Wijnvrouw van het Jaar bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Heleen Boom, Janny van der Heiden en Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019). De vierde en laatste nominatie voor de titel wordt gepresenteerd tijdens Taste Amsterdam (29 mei t/m 1 juni 2020). De winnaar van Wijnvrouw van het Jaar 2020 wordt bekend gemaakt op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam (21 t/m 23 september in Ahoy).

 

Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de vierde genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl

 

Het Wijntheater is een rondreizend podium voor vrouwen in de wijn. Het mobiele theater, met een decor uit grootmoederstijd, popt op verschillende plekken op als wijn- en champagnebar.

 

 

(Bron: De Restaurantkrant)