Wijn en kunst

Ezels en wijn ziet niemand als een aansprekende combinatie. Behalve in de schilderkunst. Dat laat vinpressionist Hubrecht Duijker zien in zijn zoveelste boek, deze week verschenen. Hij presenteert zich daarin als dubbeltalent, waarvan de picturale component zich sinds een paar jaar heeft ontwikkeld tot een eigen, kleurrijke vertaling van de wereld die hij heeft bereisd of dichter bij huis verkend. Een hoofdzakelijk figuratieve vertaling, al waagt de schrijver zich hier en daar ook aan impressionistische weergaven van zijn waarnemingen. Er liggen voldoende superlatieven op de plank om daarmee uit te drukken hoe die transitie wordt ondervonden. Niettemin bundel ik die in één term: s u b l i e m, omdat daarin alles wordt gevangen.

 

 

 

Associatie

Van Hubrecht Duijker, op weg naar de gelederen der ‘hoogbejaarden’, is al vaker verondersteld dat z’n laatste boek nu wel zou zijn verschenen. Maar keer op keer verrast deze super-onderscheiden wijnauteur ons met uitbreiding van de bibliotheek die hij al bij elkaar heeft geschreven. Zijn stijl kenmerkt zich door een soepele uitdrukkingsvaardigheid en aandacht voor details, die zich ook in zijn schilderijen laat herkennen. Die beelden associeert Duijker in zijn boek met de fraaiste wijnen die hij ooit in het glas heeft gekregen. Op die manier is het boek ‘Vinpressions’ ontstaan.

 

Hoe het idee tot stand kwam? Daar zegt de schrijver zèlf over: wie van wijn houdt is ook een kunstliefhebber. De verbintenis zien we bijvoorbeeld in artistieke etiketten en kunstzinnig bewerkte wijnvaten.

 

Kunst en wijn zijn nu voor het eerst in boekvorm samengebracht. Een glinstering in een verdofte wereld.

 

Gegevens:

Titel: Vinpressions

Auteur: Hubrecht Duijker

ISBN: 9789462176539

Prijs paperback EUR 14,95

Prijs hardcover EUR 18,95

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Vinpressions

 

Reactie @Vinpressionist
EZELS...
...is het woord waarmee de wijncriticus en verbale jongleur John Bindels zijn bespreking begint van mijn nieuwe boek Vinpressions op zijn zeer gewaardeerde en dus druk bezochte website wijnwijs.eu. Nieuwsgierig? De recensie staat onder zijn column.