Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 65 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6210868
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1060
1048
1060
8752
2108
561605
6210868

Uw IP: 3.236.68.118
02-08-2021 15:18

Italiaanse wijntrend: zacht

Italië luidt het tijdperk in van de 'vini morbidi' of zachte wijnen, met weinig tannine en minder sulfieten. Dit soort wijn was tot voor een paar jaar geleden een uitzondering en toegekend aan de DOP Ripasso, sommigen zeggen nu nog dat het gaat om een modeverschijnsel. Toch zien we er steeds meer en ze vallen in de smaak. Deze wijnen zijn droog, fruitig, meestal rood en aangenaam van smaak.

 Steeds meer mensen zijn op zoek naar wijnen die hun fantasie prikkelen en een interessant verhaal te vertellen hebben. De wijnen op het eiland van Pantelleria kregen onlangs een UNESCO-erfgoedstatus toebedeeld, 30 wijnbouwers produceren op de 'vite ad alberello' -wijze, een techniek ontwikkeld door de Feniciërs die hier 2500 jaar geleden woonden. Deze introduceerden als eerste de Zibibbo druif, waarvan de Muscat en Passito wijnen zijn afgeleid. De Passito di Pantelleria wordt gemaakt van druivenmost, althans voor een deel, die gedroogd is op de wijnstok of na de oogst. Het is een interessante techniek, die je kunt waarnemen bij de wijnbouwers van Donnafugata op Pantelleria.

 

Welke wijn kopen?

Grote namen domineren vaak de markt met opzichtige etiketten, buitensporige prijzen en een arme prijs/kwaliteit verhouding. Er komt een nieuwe generatie wijnliefhebbers die de voorkeur geeft aan onbekende of inheemse druivenrassen die op een originele manier in beeld komen en vaak tegen lagere prijzen kunnen worden gevonden.
Terwijl de prijzen voor verschillende gerenommeerde wijnen zijn gestegen, wijzen veel analisten en handelaren erop dat Piemonte nog steeds een schat aan portemonnee-vriendelijke opties heeft. Qua prijs en kwaliteit kun je eigenlijk niet beter vinden, vooral Amerikanen kopen hier momenteel veel in, met name Barolo en Barbaresco 100% Nebbiolo. Voor wie het verschil in smaak niet kent tussen Barolo en Barbaresco: Barolo is een majestueuze wijn, sober en gestructureerde met tonen van bloemen (viooltjes) en rode bessen, deze wijn heeft meestal sterke tannine en aroma's van peper, tabak en leer. Barolo omschrijft men vaak als een mannelijke wijn, als je Barolo voor het eerst proeft zijn de tannines misschien wel overheersend maar geleidelijk aan wordt deze wijn zachter, Barbaresco noemen ze wel eens de vrouwelijke Barolo en het heeft ook een vrouwelijk karakter, elegant en soepel. Barolo rijpt meestal veel langer dan Barbaresco, minimaal 38 maanden waarvan 18 op eikenhout. Barbaresco 26 maanden waarvan 9 op eik. Beide wijnen zijn overigens een prima investering voor wie geld over heeft.

Sinds Amarone

Ben je een liefhebber van fruitige wijnen dan hou je waarschijnlijk ook van de tendens van zachte Italiaanse wijnen. Een trend die begon bij het succes van de Amarone, dus al een paar jaar terug. Deze 'nieuwe' wijnen hebben in principe een hoger suikergehalte (wat door toevoeging van alcohol gebeurt) maar het resultaat is niet zoet. Het wordt hierdoor een zeer zachte wijn met erg weinig tannine zoals de Valpolicella Ripasso, Riciotto en Amarone. Amarone is net zo droog als de naam doet vermoeden (Amarone betekent ´bitter´ in het Italiaans). Het zijn prachtige wijnen bij rood vlees of wild en je drinkt ze het beste op kamertemperatuur en gedecanteerd als ze wat ouder zijn. Laat je deze wijnen langere tijd liggen dan krijgt de wijn een soort balsamico-aroma met een lichte geur van eucalyptus en de kleur is lichter. Beide smaken absoluut fruitig, vooral de prominente geur van kersen die typisch is voor de Corvina druif en mij doet denken aan de zomer; van een glas kan je lang genieten. De geschiedenis leert ons dat ripassato een middel was dat door de boeren werd gebruikt om na de oogst van september/oktober de verkregen wijn nieuw leven in te blazen. In die tijd was de levensduur van zelfgemaakte wijn kort en kon hij gemakkelijk zuur worden. Om dit probleem op te lossen deden ze een soort tweede gisting met de schillen van de overgebleven druiven.

 

Overrijp op stok

Dit soort wijnen krijgen karakter door het gistingsproces, maar de smaak van dit soort nieuwe zachte wijnen begint ver voor de gisting, het zogenaamde 'appassimento' waar de druiven worden gerijpt waardoor suiker nog veel prominenter aanwezig is. Ook zie je steeds vaker dat druiven 'overrijp' worden op de stok, mogelijk met bijna met iedere ras. Voorbeeld: Salbanello van Paladin, een IGP uit de Veneto.  Er is ook heuglijke nieuws voor liefhebbers van "lichte rode wijnen" die vooral in de Alpen worden geproduceerd of waar door het koele klimaat een laag-alcoholgehalte ontstaat, maar ook met zachte tannines. Deze wijnen zijn ideaal voor dagelijks gebruik, het hele jaar door, hoeven niet te rijpen, zijn zeer veelzijdig bij gerechten en hebben veel smaak. Zonder bubbels kun je denken aan de Lagrein en Marzemino uit Alto Adige, Pinot Noir ongeacht het productiegebied of wijnen op basis van Nerello Mascalese.

 

Bio-wijn

Het maken van bio-wijn is in Italië populair, maar voor een deel niets anders dan marketing propaganda. De reden is eenvoudig: hoe hoger de kwaliteit van de druiven, hoe minder additieven en zwavel men hoeft te gebruiken. Wanneer je wijn maakt van een mindere kwaliteit druiven, worden er gewoonlijk sulfieten gebruikt om deze op smaak te brengen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf laat informeren over de herkomst van de wijn en de druiven door een deskundige wijnhandel.