- Gegevens
- Geschreven door: John Bindels


Wijnonzin bezorgt me nogal eens hoofdpijn. Dezer dagen kwam die weer opzetten nadat ik de vrouwenrubriek in de grootste landelijke ochtendkrant had gelezen. Die heeft het geregeld over de positieve kanten van wijndrinkerij. Daarvoor hebben ze bij die krant een vinologe ingehuurd, die nu al van ‘deel 12 van het Wijndossier’ is bevallen. Een kwaliteitskrant valt vooral af te rekenen op betrouwbaarheid van berichtgeving en ‘duiding’. In dat opzicht wacht de nieuwe hoofdredacteur nog een hele klus, ook als het gaat om het uitbannen van taalverminking. Zo had de krant het vandaag over de 'goed GECULTIVEERDE' hoog bejaarde moeder van Joop Braakhekke. En wat dacht je van deze onbetaalbare: 'NAAST de tuchtrechter lag Moszkowicz overhoop met de fiscus'.
Betweter
Een nieuw voorbeeld van zo’n miskleun liet de redactie VROUW passeren in de recente aflevering (12) van het 'Wijndossier'.
Ik citeer: ‘ Dat je hoofdpijn kunt krijgen van alcohol in wijn is algemeen bekend, maar wat veel mensen niet weten is DAT JE VAN SULFIET OOK HOOFDPIJN KUNT KRIJGEN. En dat kan dus al bij één of twee glaasjes als je er gevoelig voor bent.’
De vinologe weet het dus beter dan een leger wetenschappers dat zich inmiddels over het verschijnsel hoofdpijn door wijn heeft gebogen. Google geeft over dat onderwerp meningen en onderzoeksresultaten die over één ding eensluidend zijn: sulfiet bezorgt een wijndrinker geen hoofdpijn. Argumentatie: dat conserveermiddel zit ook in andere etenswaren. Pizza, koekjes, augurken. En waarom hoeven we geen aspirine te slikken nadat we die naar binnen hebben gewerkt?
Geen verband
Al enkele jaren terug heeft directeur Frederic Freitag van de Diamond Headache Clinic in Chicago bevestigd dat daar nooit ook maar enig verband is gevonden tussen sulfiet in rode wijn en hoofdpijnklachten. Hetzelfde resultaat leverde onderzoek naar de invloed van histamine op. Dat zit in zulke kleine hoeveelheden in wijn, dat het nauwelijks effect kan hebben. In een ons vis zit daarvan een veelvoud en daar krijgen we ook geen hoofdpijn van. Beide stoffen wekken heel andere reacties op, bijvoorbeeld: astma, uitslag en slijmvlies-irritatie. Eerder worden bij deze kliniek als boosdoeners gezien alcohol en tyramine, een aminozuur dat bij de vinificatie ontstaat.
Eigen belang
Die vinologe zou met een paar muisklikken hebben kunnen voorkomen dat de lezers van die ochtendkrant op het verkeerde been werden gezet. Ze deed dat niet, want dat was niet in haar belang. Mevrouw adverteert en verkoopt in de recente aflevering namelijk ook ‘sulfree’, een goedje dat ze zelf heeft bedacht om sulfiet om te zetten in ‘onschadelijk’ sulfaat. En hoe meer lezers wordt aangepraat dat ze hoofdpijn krijgen door sulfiet in rode wijn, des te groter de kans dat haar bankrekening wèl vaart bij de liquidatie van zwaveldioxide. Ongecensureerde belangenverstrengeling dus.
Niet alleen heeft de redactie van die vrouwenrubriek hier een steek laten vallen, kennelijk zit er bij die krant ook een gat in de coördinatie. Want daar zetelt een eigen culinaire redactie die eveneens periodiek een wijnrubriek samenstelt. En die krijgt die schnabbelbijdragen van die vinologe blijkbaar niet te zien. Dan kan het gebeuren dat de betrouwbaarheid van de informatie in het gedrang komt.
Mij lijkt dat die vrouwenrubriek als het over wijn gaat maar beter onder curatele kan worden gesteld van de redactie die er ècht iets van weet. En die vinologe verdient de mededeling dat aflevering 13 van het 'Wijndossier' niet meer nodig is.
.................................................................................................................................