Ziet er indrukwekkend uit, die ‘Baarsma Wine Group Holding’. Presenteert zich als ‘leading in wine’ en ‘wil dat blijven’. Pretenties genoeg. Maar wat er in polderland nou helemaal achter die façade zit, is minder imposant. Om te beginnen opereert onder die paraplu De Wijnbeurs, onder leiding van Larie Franz. Herhaaldelijk door Wijnwijs in opspraak gebracht wegens promotionele misleiding. Maar nog steeds lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Die naar eigen zeggen al enige tijd met Baarsma ‘in gesprek’ is over het daar door ons gesignaleerde gebrek aan eerlijke en integere voorlichting van de wijnconsument.

 

Geen aangifte

Er zijn nog geen ‘conclusies’ van dat gesprek bekend. Maar we mogen aannemen dat De Wijnbeurs wel de wacht krijgt aangezegd en in het vervolg scherp in de gaten wordt gehouden om herhaling van misdragingen te voorkomen. In dat geval zou de Vereniging deze keer nog niet tot royement van De Wijnbeurs over hoeven te gaan en kan Baarsma ‘low profile’ blijven. Die benadering maakt tevens overbodig dat de Reclame Code Commissie een negatief oordeel uitspreekt over de misleidende verkoopteksten van De Wijnbeurs. Omdat die uitsluitend in het geweer komt als er een klacht wordt ingediend. En dat heeft de KVNW tot heden niet nodig gevonden.


Doorgeslagen

 

 

Een tweede satelliet, Wijnvoordeel, heeft Baarsma tot nog toe wel veel omzet bezorgd, maar ook enige hoofdbrekens over de manier waarop wijnconsumenten worden benaderd. Bij elkaar gefantaseerde en 'gepersonaliseerde' e-mails aan het  klantenbestand over ‘gewenste’ wijnen die nooit waren besteld, met achteraf een zogenaamd excuus, hebben wij eerder aan de kaak gesteld. Ook bij dit lid van de Koninklijke Vereniging hadden we te maken met een te ver doorgeslagen ‘marketing’-strategie, die zich bedient van leugenachtige methoden om de potentiële klant tot wijnaankopen te verleiden.

 

En afgelopen weekeinde hebben diezelfde sodeknettterse prijskrakers de (mogelijke) klanten weer eens benaderd met een gejatte ‘proefnotitie’ over een Spaanse ‘Erudita’ 2009. Die tekst kregen we van ‘René en Henriët’ op ons dak, alsof ze hem zelf hadden bedacht. Maar het ziet ernaar uit dat die ordinair is overgeschreven van een andere website: Snuggy Time. Daar is diezelfde proefnotitie al op 23 februari van dit jaar verschenen. Op zijn beurt pikte de ‘senioren’-website ‘Leuker Ouder Worden’ letterlijk dezelfde tekst op 10 maart. Eveneens zonder het fatsoen te hebben de bron erbij te vermelden. Digitale hufterigheid van de bovenste plank dus. Op=Op, liet Wijnvoordeel nog weten. Terwijl ons werd gesuggereerd dat de ‘beste Rioja ter wereld’ weer eens ‘het magazijn uit vloog’. Die eeuwige promotie-mantra lijkt ons in dit geval eerder van toepassing op het geduld van al diegenen die geregeld zo’n promotie-hoos over zich heen krijgen.


Maatregelen

Tellen we daarbij op dat een andere Baarsma-'unit', Oud Reuchlin & Boelen, zich eerder in doorzichtige borstklopperij- praktijken begaf, die wij destijds van kanttekeningen hebben voorzien, en de conclusie moet zijn dat de ‘holding’ zich eens duchtig moet beraden op de verkoopmethoden van polderlandse 'group'-genoten. Baarsma mag als overkoepelaar wel chique verkopen dat ‘eerlijkheid, integriteit en ethiek’ daar deel uitmaken van de ‘kernideologie’, als de ‘holding’ in dat opzicht niet eens de kikkers in de kruiwagen kan houden, dekt die vlag de lading niet. Dan wordt het tijd voor corrigerende maatregelen. Neemt de Grote Baas die niet zelf, dan zullen de georganiseerde wijnhandelaren moeten waarmaken dat zij hun gelederen wensen vrij te houden van ‘collega’s die het verenigings-predicaat ‘koninklijk’ met voeten treden.

 

Aanbieding

Grand Cru onder een tientje

Wijnvoordeel komt vandaag weer eens met een sodekneterse 'prijsdoorbraak'. Onze vertroetelaars René en Henriët bieden deze keer een Saint Émilion Grand Cru aan voor minder dan een tientje. En nog wel van de 'wereldberoemde' Michel Roland. Een sprookje dat echt uitkomt, vinden ze. Maar het werkelijke sprookje steekt achter de aanduiding Grand Cru. Daarmee suggereren de aanbieders een hoog geclassificeerde wijn voor een spotprijs aan te bieden. De werkelijkheid is dat in de Saint Émilion de Grand Cru niets meer is dan een AOC met iets meer alcohol dan een gewone Saint Émilion. Een 'Grand Cru' is hier dus geen geclassificeerde wijn, zoals bijvoorbeeld in de Bourgogne.

Hieronder de in een e-mail gevatte 'verleiding', waarin weer met promotie-pepernoten als 'weergaloos', 'waanzinnig', 'sensationeel' en 'geweldig' wordt gestrooid.

 

'Beste meneer Bindels,

 

Een Grand Cru gemaakt onder leiding van de wereldberoemde Michel Rolland voor minder dan 10 euro? Onmogelijk, horen wij u denken. Maar dit sprookje komt nu echt uit! Als trouwe klant mag u nu al profiteren van deze weergaloze actie! U heeft een ongekend voordeel, andere klanten kunnen namelijk pas morgen profiteren.

 

Wij mogen u de sensationele Saint-Emilion Grand Cru van het geweldige Château Belle Grange nu aanbieden voor de waanzinnig lage prijs van 9,99. Onder bezielende leiding van Michel Rolland is een zeer gedenkwaardige Grand Cru ontstaan, waar u nog lang over zult napraten! Michel Rolland is één van de grootste namen in de internationale wijnwereld en maakte o.a. wijnen voor  wereldberoemde Châteaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte.

 

Château Belle Grange is schitterend gelegen op 27 meter boven de Dordogne. Hier ontstaan prachtige wijnen, waarvan deze Grand Cru het pronkstuk is. Deze kasteelwijn is fluweelzacht, vol, sappig en soepel van smaak barstensvol rood fruit, kruiden en tonen van cacao en leer. De rijpe tannines in combinatie met de goed gestructureerde zuren geven de wijn een krachtige smaak. Wees er snel bij, zo’n kans krijgt u niet vaak!'