Eindelijk een Indiase wijn gedronken. Van Europese rassen en een Californische wijnmaker. Uit een gebied waar niemand zo’n 15 jaar geleden nog aan dacht. Dindori, nu een bekend wijncentrum in Nashik. In de staat Maharastra, goed 180 kilometer noordoostelijk van Mumbay. Sula heet het wijnhuis. Niet zomaar een wijnboertje met een paar overlevingshectaren. Nee, een ware wijngrootmacht in ‘no time’ uitgegroeid tot de bekendste van India. In de regio zitten nu zo’n 40 wijnboeren. Die produceren samen een schijntje tegenover de Moloch. Want die doet niet minder dan 90 % van alles wat daar in wingerds groeit en bloeit. Er komen nu al drie miljoen flessen per jaar vandaan. De 30 ‘acres’ waarmee Sula begon zijn er inmiddels 1500 geworden, de aanplant van geregisseerde contract-wijnboeren meegerekend .

 

Wijnwonder


Goed, ondanks de nog wat primitieve wijncultuur in ‘booming’ India blaast Sula wel wat hoog van de toren. Het wijnhuis, dat fabrieksachtige trekken vertoont, dòet al wel of het een concern is, maar laat zich bij tijd en wijle in de bedrijfsvoering nog kennen alsof het in de kinderschoenen staat. Reacties van bezoekers liegen er niet om waar wordt geconstateerd dat er geregeld gaten in de presentatie vallen. Op de bedrijfswebsite lezen we in hoogdravend Engels hoe zich daar in korte tijd een wijnwonder heeft voltrokken, terwijl bezoekers en toeristen mokken over de bediening, de kwaliteit van de proeverijen, de ondeskundigheid van het personeel, of de ongewassen glazen.

 

Attracties


De magnaat boven dit alles is Rajeev Samant, zoon van het land, destijds als beursstudent opgeleid aan de Amerikaanse Stanford University. Als ingenieur met een ‘masterdegree’ werkte hij twee jaar in Silicon Valley, waarna hij z’n geboortegrond verkoos boven de carrièremakerij van toptechneuten. Rajeev begon als fruitboer met de bedoeling een eigen onderneming op te zetten en ‘switchte’ kort daarop naar het verbouwen van druiven. Een idee dat voor dit gebied nooit eerder bij iemand was opgekomen. Samen met wetenschappers koos hij de beste terroirs voor de druiven die hij op het oog had. En zie wat er nu aan wijngaarden staat, nadat hij in 1999 Sula Vineyards begon. Alle internationale rassen zijn er te vinden. Om die wijngaarden heeft Rajeev allerlei verwante, toeristische attracties gebouwd. Horeca, verblijfsaccommodaties, het is er allemaal. En zoals gezegd, daarover wordt niet altijd gejuicht. Af en toe lijkt het alsof alles twee maten te groot wordt gepresenteerd. Maak er geen potje van, roepen kritische bezoekers in de sociale media.

 

Wereldklasse


Wie dat in ieder geval niet doet, is wijnmaker Kerry Damsky, een kanjer in zijn vak. Hij denkt dat India in staat is op de duur wijnen van wereldklasse te leveren, al moet daaraan ‘vinotechnisch’ nog stevig worden gesleuteld. Damsky's wijnen onderscheiden zich naar kleur, concentratie, materie en balans. In dat gebied heeft het fruit ook aangename zuren. Want vooral van 500 tot 600 meter hoogte komen 'premium’-druiven waarin de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zich in gave aciditeit aftekenen. En daar begint alles mee, vindt Damsky. "Van die druiven moet ook de wijn-'identiteit' komen. Die 'schep' je niet vanuit een bepaalde wijnstijl".

In India hebben druiven overigens geen dicht bladerdak tegen verbranding nodig, maar juist gefilterd zonlicht. Bovendien wordt er per oogstjaar tweemaal aan ‘pruning’ gedaan. En Sula-wijnen komen van biologische teelt. Het bedrijf werkt in de hele productie- en afvalverwerkingsketen duurzaam.

 

Bevindingen


De Indiase wijnen die ik van importeur AsianWines Hazerswoude binnenkreeg, kwamen opmerkelijk fris in het glas.Omdat ze in ons land tot nog toe van 'onbesproken gedrag'  waren hier de eerste bevindingen:

  • Sula dindori reserve shiraz 2011. Zachte textuur en volop fruit, vooral bessen. Elegant, rijpe tannines en goed opgenomen hout( 1 jaar). Mooie zuren, balans en lengte.
  • Sula Rasa shiraz 2011. Complexe, geurige wijn van bovengemiddelde kwaliteit. Kracht, explosief rood geconfijt en zwart fruit (kersen, pruimen en bramen), klein pepertje, zachte tannines, finesse en goede lengte.
  • Sula dindori reserve viognier 2012. Wijn van rode aarde. Behalve fruitaroma’s, zoals van abrikoos en lychee, ook minerale tonen. Rond in de mond, zonder dat daardoor de zuren worden overheerst.

De wijnen hadden geen overdreven alcoholpercentages. De prijzen liggen tussen de 6,50 en 13,50 euro.


Aan deze eerste kennismaking heb ik als indruk overgehouden dat internationale rassen het in dat deel van India goed doen, zonder aan herkenbaarheid in te boeten. Een syrah is een syrah en geen wijn die er door manipulatie niet meer op lijkt. Vlak voor het uitschenken (rood op 16 tot 18 graden en wit liefst op 6 tot 8 graden) wint de wijn bij beluchting.