We hebben 43 gasten en geen leden online

COLUMN: Doe eens gek

Niets is nog te gek. Kennelijk ook niet dat bezopen idee van de opperste horeca-sovjet om ‘tipsy yoga’ te laten uitventen op de Horecava. Bij dat soort sessies lopen ze straks voldoende vol wijn om stijve harken in halve acrobaten te laten veranderen. ‘Overgewaaid’ van die voorbeeldige States. Omdat een rek- en- strek-madame daar op een goeie dag merkte dat je met een glaasje op gemakkelijker op je grote teen kunt sabbelen dan zonder. Een uitspraak die trouwens maar beperkt geldig is. Want wie zich lam drinkt kan helemaal niet meer bewegen. En daar biedt die Amerikaanse yoga-miep desondanks alle gelegenheid toe. Want ze heeft in haar lokaal een complete wijnbar laten installeren. En daar mag je zoveel innemen als je wilt, zolang je maar in de yoga-‘modus’ blijft. En je niet in de lorum onttrekt aan de ‘ontspanning’ van lichaam en geest. Het is daar inmiddels geregeld volle bak.

 

Minder vrij
Op de Horecava zal de ‘cursisten’ ongetwijfeld wat minder vrije uitloop worden geboden. Al is het woord ‘tipsy’( aangeschoten) officieel niet uit de naam van het ‘event’ geschrapt. Ten slotte kun je het voor het publiek, dat in die RAI toch al aardig wat bars afstroopt, niet ‘maken’ dat het daar een Zooitje Alcoholisch Ongeregeld wordt, compleet met waggelende supporters. Bovendien houdt de nuchtere drankpolitie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daar toezicht om te voorkomen dat er onverwachts toch iets uit de hand zou lopen. Desondanks kunnen wij ons een beziens(w)aardig schouwspel voorstellen als lieden daar, zoals eerder gezien bij concerten van André Rieu, met een glas op hun neus halsbrekende toeren uithalen. Neem bijvoorbeeld zo’n KHN-voorzitter, die z’n goedkeuringsparaaf onder het ‘tipsy yoga’-contract heeft gezet en postuurlijk bezien zelf ook best wat ‘geöliede’ beweging kan gebruiken. Zo’n wijnharlekijn daar nog niet tipsy in een voorbeeldrol aan de gang te zien, lijkt me alleen al het entreegeld waard.


‘Doe eens gek’
Een horeca-website noemt ‘tipsy yoga’ een ‘nieuwe trend’. Maar zo nieuw is die ‘vondst’ nou ook weer niet. Al sinds oktober vorig jaar werd er in The Big Apple gewag van gemaakt. En omdat alles wat uit de States komt hier heilig wordt verklaard, imiteren we dat het een aard heeft. Bij de Horecava hebben ze een minder goedkope term voor die na-aperij bedacht. Nedflex, de zogeheten ‘payrollpartner’ van Koninklijke Horeca Nederland, beweert, althans volgens Misset, voor deze vertoning ‘het initiatief’ te hebben genomen. Terwijl het idee doodgewoon is gepikt en wat is bij- ‘geshopt’ onder het motto: ‘Doe eens gek’.

 

Als deze ‘organisator’ daaronder de lichtelijke losbandigheid verstaat die zijn uitlating suggereert, hoort de georganiseerde wijnhandel daartegen te steigeren, omdat dan het principe Wine In Moderation (WIM, weetjewel) geweld wordt aangedaan. De term ‘tipsy’ past daar al evenmin bij. En mocht de vertoning tot een braaf spektakel zijn gestript, dan resteert er hoogstens een foute naam voor commercieel theater met een wijnige bijmaak.