We hebben 247 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2940846
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1257
1777
5176
292990
42969
64844
2940846

Uw IP: 34.203.245.76
23-01-2019 14:41

COLUMN: Geklets van Klaske

De Volkskrant investeert elk jaar 25 miljoen euro in topjournalistiek, lees ik boven de volgende kop:
Glaasje Prosecco bij de kapper is slecht idee, laten we de verkoopmogelijkheden voor alcohol niet nog verder verruimen”.
Die verscheen zondag op de website in de rubriek ‘Opinie’. Rare kop, denk ik dan. En zeker geen ‘topjournalistiek’. Want in die ‘opinie’ wordt de kapper ten onrechte aangemerkt als een ‘verkooppunt’ voor alcohol. Onzin, dat gaat hoogstens op voor een nieuwe haar-‘look’ of een pruik. Maar van ‘branchevervaging’ lijkt mij daar geen sprake.. De meningverkondigster koppelt een mogelijkheid om iets bij de kapper te krijgen aan ‘overmatig alcoholgebruik’. Alsof zo’n knip-, permanent- of verfbeurt zou eindigen in een drinkgelag en Prosecco daarvoor geknipt zou zijn. Het gebruikelijke gejammer over de gezondheid komt er ook weer aan te pas. Denk om je maag, je lever en voorkom allerlei andere ‘enge ziektes’ als je een kapperszaak in stapt. “Wel of niet een restaurant of café binnenlopen is een keuze, maar naar de kapper moet iedereen”, aldus de scheve redenering van de ‘opiniërende’ schrijfster. Alsof we daar in en uit zouden lopen en dan niet de vrije keus hebben een vriendelijk aangeboden glaasje te accepteren of niet. In het gemekker dat hier voor ‘opinie’ wordt verkocht, worden zaken krom voorgesteld en mislukt de poging van de schrijfster om over de rug van de barbier aandacht te vragen voor misbruik-gevolgen.


Als in dat soort topjournalistiek wordt geïnvesteerd, lijkt me dat bij voorbaat weggegooid geld. Dat wordt nog eens duidelijk voor wie de slotzin van deze ‘opinie’ leest . Want daar staat met evenzoveel woorden dat de kapper de VERKOOPmogelijkheden voor alcohol VERRUIMT. Hopelijk heeft scribente ‘Klaske’ meer verstand van diëten dan van zinnig argumenteren. Dat had de eindredactie van de krant haar beter kunnen vertellen dan die ‘opinie’te plaatsen.


Kappers: opgepast. Zorg dat met het afgeknipte haar niet tegelijkertijd de klanten moeten worden opgeveegd en aan de levertransplantatie moeten.

 

Lees hier hoe een vermeende ‘kwaliteitskrant’ een ‘opinie’ toelaat die in een studenten-debatclub niet eens de eerste ronde zou halen:


“Erik Ziengs van de VVD hoopt de leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen door winkeliers de ruimte te geven hun klanten een ‘beleving’ te bieden (Ten eerste, 7 juni): een blokje kaas bij de slijter en een glaasje prosecco bij de kapper. Dat laatste klinkt zo onschuldig, maar dat is het niet. Wijn bevat alcohol en dat is schadelijk voor de gezondheid. Niet als je zo nu en dan een glas drinkt en daar oprecht van geniet, maar wel als je dagelijks meerdere glazen tot je neemt. En dat doen veel mensen tegenwoordig. Vier tot zes glazen wijn of bier per dag vinden sommigen heel normaal.

 

Als diëtist word ik wekelijks geconfronteerd met de nare gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Alcohol tast je lever aan, je maag en andere organen. Op langere termijn kun je er enge ziektes van krijgen en je wordt er ook nog eens dik van.

 

Mensen die willen minderen of helemaal willen stoppen met alcohol, wordt het niet gemakkelijk gemaakt. Alcoholische dranken zijn overal te koop en worden bij allerlei gelegenheden aangeboden. Als je bij ons de supermarkt in loopt, passeer je als eerste de inpandige slijterij met voor de ingang een groot bord met de aanbieding van die week: twee flessen Bacardi voor de prijs van één!

 

Op hoe meer plekken alcoholische dranken aangeboden worden, hoe groter de verleiding om een glas bier of wijn te nemen, en hoe normaler het lijkt. Het wel of niet bezoeken van een café of restaurant is een keuze, maar naar de kapper moet iedereen.

 

De verkoop van tabak wordt aan alle kanten ontmoedigd en de plekken waar je nog mag roken worden steeds schaarser. En dan nu de verkoopmogelijkheden voor alcohol verruimen? Een heel slecht idee.

Klaske Bakker, Elst, diëtist”