Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Flut-journalistiek

Nog steeds verschijnt het blaadje Metro, dat vooral in België veel supporters heeft. Maar om nu te zeggen dat we het hier over een glanzend journalistiek medium hebben is zwaar overdreven. Oppervlakkige berichtgeving, vaak zonder bronvermelding, onbewezen stellingen, niet geverifieerde 'feiten' die gekleurd worden geïnterpreteerd, je komt het allemaal tegen in deze nieuws-‘bron’. Een treffend voorbeeld van berichtgeving zonder betrouwbare bronvermelding, bewijs of onderzoek-kritiek is de recente opsomming van allerlei ‘voordelen’ die rode wijn voor de gezondheid zou hebben. Daar staat een boekenkast aan contra-conclusies tegenover. Recent nog van Britse en Chinese onderzoekers, die volhouden dat zelfs matige drinkers zich met 1 of 2 glazen per dag niet beveiligen tegen beroerte of hartfalen (zie publicatie in The Lancet) Ze verhogen het risico juist met 10 tot 15 %, aldus het verse artikel. Collega's die anders concluderen wordt verweten dat ze verkeerde onderzoekmethoden hebben gebruikt. En daar te weinig genetica en leefstijl-aspecten bij hebben betrokken. Zodat we nu de zoveelste, als absoluut verkochte 'wijnwaarheid' mogen slikken. Al zullen de betuttelingshaters daar tegenin bengen: nou en...dan maar wat risco.

 

Daartegen steekt het Metro-lijstje van drink-'voordelen' schril af. Ter illustratie van deze journalistieke verloedering hier voor laag geletterden een recente publicatie uit dat blad:

 

 

‘Hartstikke goed’

“Een glaasje rode wijn gaat er natuurlijk altijd wel in. Maar wist je dat het behalve lekker, ook nog eens hartstikke goed voor je is? Het bezit namelijk voedingsstoffen die je gezondheid een boost geven. Met mate natuurlijk, die fles rode wijn is geen vervanging voor je dagelijkse portie groenten. Metro heeft de tien voordelen van rode wijn even voor je op een rijtje gezet.

1. Voorkomt obesitas

De antioxidanten in rode wijn kunnen een bepaald gen, die de formatie van nieuwe vetcellen vermindert, activeren. Met zijn ontgiftende vermogens verkleint het risico op obesitas en helpt het ook mensen met overgewicht af te vallen.

2. Verwijdert bacteriën uit de mond

Door een klein glas rode wijn per dag te drinken voorkom je problemen aan je tanden en tandvlees. Door de anti-microbiële eigenschappen verhindert het de groei van bacteriën, waaronder de streptococcus bacterie die gaatjes maakt en slechte adem veroorzaakt.

3. Verbetert je cognitieve functies

Reservatol en andere antioxidanten in rode wijn zijn goed voor je hersenen. Aan de ene kant houden ze je lichaamsprocessen in balans en aan de andere kant verminderen ze het risico op aderverkalking. Dit zorgt ervoor dat je een goede zuurstoftoevoer naar je hersenen krijgt. Een klein glas per dag zou ook het risico op dementie en vroegtijdige weefselafbraak helpen voorkomen.

4. Beschermt je huid tegen de zon

Bepaalde stoffen in rode wijn beschermen je tegen de negatieve effecten van de UV-straling van de zon. De antioxidanten verminderen het risico op verbranding door de zon en onomkeerbare huidschade.

5. Helpt depressies voorkomen

Drie of vier glazen per week drinken, stimuleert de productie van hormonen zoals endorfine en serotonine. Die twee worden geassocieerd met geluk en gezondheid.

6. Gaat vroegtijdige veroudering tegen

De vitaminen en mineralen beschermen je organen tegen cel-veroudering. Die verminderen het risico op ontstekingen.

7. Verbetert je ademhaling

Reservatrol is het actieve antioxidant in rode wijn, die het vermogen heeft je luchtwegen te beschermen tegen gifstoffen en chemische besmettingen in de omgeving. Kleine hoeveelheden kunnen ook het ontstaan van tumoren in je longen voorkomen.

8. Ondersteunt je hart

Een glas rode wijn per dag kan voor vrouwen hartproblemen vermijden, die ontstaan door teveel slechte cholesterol en een hoge bloeddruk. Voor mannen zouden twee glazen effectiever zijn.

9. Gaat vermoeidheid tegen

Rode wijn geeft je lichaam energie wanneer je erg moe bent. De voedingsstoffen verbeteren de activiteit in je cellen. Bovendien helpen ze mentale en fysieke prestaties verbeteren.

10. Vermindert ontstekingen in de urineweg

Het rode drankje vermindert de bacteriën in de urinewegen. Bovendien verbetert het de toestand van je blaas.

Wij drinken er nog eentje op, proost!”

 

Ontzenuwen

Stuk voor stuk beweringen die wijn-afraders om de manier waarop ze zijn geformuleerd met gemak kunnen ontzenuwen. Omdat ze te ongenuanceerd als onwrikbaar feit en zonder ook maar enige journalistieke afstand worden opgelepeld. Onwetenschappelijker kan het niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat de wijnbranche daarmee zo gelukkig is, al zullen boze tongen wel beweren dat die achter dit soort berichtgeving zit.

Van wijndrinken, zelfs al komen de druiven uit chemievrije wijngaarden, wordt niemand gezond(er). Hoogstens, zo leert nog niet onderuit gehaald onderzoek, kunnen er bepaalde gezondheidsrisico's door worden verminderd. En af en toe een glas drinken bevordert het sociaal en daardoor vaak ook het fysiek welzijn omdat wijn ‘verbroedert’. Maar om het nou zo voor te stellen dat je een sufferd bent als je vanwege al die ‘voordelen’ niet naar de fles grijpt, zou ik als verantwoordelijke voor de inhoud van dat blad ethisch, feitelijk en journalistiek niet voor mijn rekening willen nemen. Op dat soort flut-journalistiek zit niemand te wachten.