We hebben 97 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2990636
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
2674
1757
4431
343742
36018
56741
2990636

Uw IP: 3.84.243.246
19-02-2019 14:35

Column: Lidl-champagne

Ieder jaar zijn er in de laatste weken van het jaar champagne-tests. Vooral die van de goedkopere bubbels kunnen dan rekenen op brede interesse. Want in dat opzicht houden we de mentaliteit van de zuinige ‘Hollander’, waar Belgen niet over uitgegrapt komen. Een authentiek champagne heeft de naam van de Champagne-streek op het etiket staan. Alle andere bubbels zijn geen champagne, al houdt de volksmond daar weinig rekening mee. Dus is voor de niet ingewijde feestdrinker een belletjeswijn in een imitatiefles al gauw een ‘champagne’. In de media wordt ieder jaar gewaarschuwd voor inferieur spul dat dan wel champagne mag heten omdat het aan de regels voldoet, maar dat nergens naar smaakt. Dat soort bubbels is meestal van derderangs druiven gemaakt, die de wijnboer overhoudt als hij de beste contractueel heeft verkocht aan de grote Champagnehuizen. Dat type champagne rekenen we, vanwege de wrange smaak en minderwaardige kwaliteit, tot de ‘meuk’ die je beter kunt laten staan. Maar de buitenstaander ziet dat er niet aan af. Vandaar dat die ‘meuk’-lijstjes uiterst nuttig zijn voor het vermijden van een verkeerde keuze.

 

‘Laagste’ prijs

Nu is het niet zo dat elke goedkope champagne beter in de schappen kan blijven. Al vaker is gebleken dat prijsbrekers erin slagen kwaliteit te leveren voor weinig geld. Lidl kwam begin deze week met een opvallende advertentie waarin wordt beweerd dat deze discounter de 'goedkoopste' champagne van ons land aanbiedt: 11.99 euro. Nog net geen 12, dus dat oogt gunstiger. Krijg je daar iets fatsoenlijks voor? Dat wordt in het algemeen beaamd. Want ‘Comte de Brismand Brut Reserve´ heeft in competities van naam al vaker brons en zilver gewonnen. De vraag is alleen of die champagne vergeleken kan worden met bottelingen van daarop volgende jaren. Goede sier maken met wat er nú geleverd wordt op basis van positieve beoordelingen uit het verleden is een vorm van laakbare promotie waar we hier al enkele jaren vanaf zijn. Lidl bedient zich daar evenmin van, al krijgen we niet te horen wanneer de bewuste champagne is ‘gedegorgeerd’. De datum van ‘dégorgement’, het verwijderen van het bezinksel na de tweede gisting, is een  belangrijke indicatie voor de ‘versheid’ van de champagne. Verschillende grote huizen zijn er daarom al toe overgegaan die datum op de fles te vermelden.

 

In groep

Wie meer wil weten over deze Comte de Brismand krijgt daar onder deze benaming geen informatie over. Want het is een ‘merk’ dat al enige jaren in de markt is, maar pas sinds 1 december 2011 is geregistreerd bij de Europese Unie in Brussel. Dat gebeurde door Bissinger & Co, gevestigd in Reims. Dat huis behoort inmiddels tot de champagne-groep Vranken-Pommery, dat 10 % van de champagneproductie  vertegenwoordigt en in Reims gevestigd is aan de Place du General Gourand.

 

 

De  Comte-champagne wordt omschreven als mineraal, fris met aroma’s van citrus, perzik, groene appel en noot. Ik heb eerder versies geproefd die wat pover in het fruit zaten en al snel een zogeheten ‘vermoeide’ indruk maakten. Hij wordt meestal gemaakt van pinot noir, pinot meunier en chardonnay, in de mengverhouding 60 %-30 %-10 %. Niettemin kwam ik onder de Brismand-bubbels een beschrijving uit 2009 tegen waarin niet de pinot noir maar de castelão de eerste viool speelde. Of die notitie correct was laat ik in het midden. Maar in ieder geval sluit het gebruik van die Portugese druif dan uit dat hier van een authentieke ‘champagne’ sprake kan zijn geweest.

 

Overigens: in een champagne zijn aangekochte druiven, en dito most of basiswijn(en) verwerkt als er NM op de fles staat. Die letters staan voor Négociant-Manipulant.

 

Alternatieven

Dat de 'Comte' niet duur is voor een authentieke champagne wil overigens niet zeggen dat er in prijs en kwaliteit niet minstens vergelijkbare bubbels te koop zijn. Dan komen we bijvoorbeeld uit bij Duitse Winzersekt, Franse crémant, bijvoorbeeld uit de Elzas, Spaanse cava's of DOC-Prosecco's. Maar wie erop staat straks te toasten met de enige echte doet bepaald geen miskoop bij Lidl.