Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 141 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074607
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
153
1414
1567
11873
32076
388978
6074607

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:08

Lach door de dag

Heus, die Margriet bestaat nog. En daar staan af en toe zelfs wijn-‘tips’ in, hoewel wijnhaters dat een doorn in het oog is. Deze keer werd er een bericht geleend van website ‘purewow’, die als bron wordt genoemd. Volstrekt onnodig om het zover van huis te halen, want iedere polderlandse wijnprofessional had haar kunnen bijpraten. Leen je toch uit het buitenland, zet daar dan niet je eigen naam bij, is dan het uitgangspunt.

Maar ene Lieke Beemsterboer deed dat toch en maakte het hele bericht door de fout die wij al herhaaldelijk aan de kaak hebben gesteld. Als er staat: “Wijn moet je liggend bewaren”, wie ligt er dan? Juist. En het lukte Lieke maar niet om dat beeld uit dat overgenomen bericht te houden. Ze vindt ook dat een wijnfles 'op z'n kant' kan liggen, terwijl-ie toch rond is. Het 'advies' begint al met deze kop:


‘Waarom je wijn nooit rechtop moet bewaren’. Enzovoorts.

 

Alles over zinsontleding vergeten, vermoedelijk. En die figuren van de Taalunie zullen het wel weer goed rekenen. Want taal ‘leeft’, al geldt dat in heviger mate voor taalverloedering.

 

‘Best fijn’

Hier de tekst van Beemsterboer. Op de adviezen valt overigens weinig aan te merken.

 

“Ben jij wel te porren voor een lekker glaasje rood of wit bij het eten of met een borrelhapje in het weekend? Dan vind je het vast ook interessant om te weten waarom je je favoriete wijn beter niet rechtop kunt bewaren.

Of je nu een wijnkenner bent of niet, een lekker glas vino op zijn tijd is best fijn. Is de fles afgesloten met een kurk en wil je ‘m nog een tijdje (langer dan een maand) bewaren? Zorg er dan voor dat je ‘m na het kopen op zijn kant legt (dit is een goed excuus om dat mooie wijnrek aan te schaffen). Hierdoor komt de wijn in contact met de kurk en kan de kurk niet uitdrogen. We geven twee redenen waarom dat belangrijk is.

Droogt de kurk uit, dan brokkelt-ie af. Gevolg: je loopt het risico stukjes terug te vinden in je net ingeschonken glaasje wijn…
Een uitgedroogde kurk verschrompelt. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de fles en de kurk, die ruimte laat zuurstof door met als gevolg: ondrinkbare wijn.

Nu vraag je je natuurlijk af waarom de meeste flessen in de supermarkt niet liggend maar staand worden aangeboden. Ook hier zijn twee redenen of verklaringen voor.

De flessen in de supermarkt worden vaak in een paar dagen verkocht.
Veel supermarktwijn is voorzien van een draaidop in plaats van een kurk.

Je zult zien dat een exclusievere variant nog steeds horizontaal wordt gepresenteerd, helemaal in speciaalzaken”.