Lach door de dag

De scene begint op 24:28.

 

Uit ‘onafhankelijke nieuwsbron’ van de Tilburgse universiteit is een bericht opgeweld dat bij wijnkenners opzien zal baren. Deze Bevoorrechten kunnen ruiken of er een vlieg in hun glas zit. Je zou zeggen: dat kun je toch ook zien. Maar dat was kennelijk geen onderzoek waard. De ‘wetenschappers’( overigens geen Nederlanders) hebben er in ieder geval de IgNobelprijs mee binnen gehaald. Elk jaar worden IgNobelprijzen toegekend voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan laat nadenken. De prijswinnaars zijn veelal serieuze onderzoekers die een lachwekkende publicatie op hun naam hebben. De prijzen hebben inmiddels een goede reputatie. De uitreiking is een melige bedoening aan de Amerikaanse universiteit van Harvard, met gejoel en het gooien van papieren vliegtuigjes. Veel winnaars komen ook daadwerkelijk hun prijs ophalen. Bijgaande video geeft daarvan een beeld.

 

 

De wijn-met-vlieg-onderzoekers kregen de IgNobelprijs voor de Biologie, maar er waren nog negen andere winnaars. Zo heeft een internationale groep onderzoekers bekeken hoe apen in de dierentuin de bezoekers imiteren. Hiervoor kregen ze de IgNobelprijs voor de Antropologie. De uitreiking hiervan begint in de video op 24:28, dus even scrollen.

Ook opvallend: een Japanse arts bestudeerde zijn eigen darmen door bij zichzelf een colonoscoop in te brengen. In een publicatie deelde hij wat hij daarvan leerde. Hij kreeg de prijs voor de ‘medische voorlichting’, want de categorieën passen bij de prijswinnaars, en niet andersom.