Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 176 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5864537
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
670
2066
5908
12111
35520
159187
5864537

Uw IP: 3.236.156.34
21-01-2021 09:38

Lach door de dag

Drie ervaren proevers hebben voor krantenlezers weer eens champagnes geproefd. Dat gebeurt ieder jaar. Deze keer eens geen grote merken maar ambachtelijke bubbels onder eigen etiket van kleine wijnboeren. Het zijn typische ‘terroir’-champagnes van druiven die niet naar de grote jongens gaan die dure blends met veel tamtam voor hoge prijzen aanbieden. Nee, ze blijven onder de 40 euro per fles, al is dat-vergeleken met bubbels die géén champagne mogen heten nog best een stevige prijs. De vraag die bij deze proeverij rees, luidt: wat heeft de consument aan proefnotities over champagnes die, met uitzondering van die van Henri Bloem, hoogstens in uithoeken van het land te koop zijn? Kennelijk gaan de proevers ervan uit dat we die flessen dan wel online bestellen. Maar het overgrote deel van de gelegenheidsdrinkers doet dat niet. Die willen een winkel in en daar iets meenemen dat in hun budget past. En dat is meestal geen 40 euro per fles.

 

 

Bloedstollend

Nog opmerkelijker zijn de proefnotities zelf. Je kunt er de wijntaal-verbouwer in het proeftrio zó uitpikken. Wie anders schrijft er dat een champagne zo droog is ‘als de wikkels van een mummie’? En moet je daar het water van in je mond krijgen? De meest hilarische notitie had het trio, dat proefde in een (weer maar eens) Amsterdams restaurant, Le Garage, gereserveerd voor de Henri Giraud Esprit Nature Brut Grand Cru. Daarover werd gezegd: ‘Een bijna agressieve mousse die nadat hij wegtrekt bijna bloedstollend smaakt’. Daar staat dus dat je de uit het glas verdwenen bubbels bloedstollend kunt proeven. Een voor ons ongekend fenomeen waarover wij inmiddels enkele hoog opgeleide titularissen hebben geraadpleegd. Maar ook zij wisten niet wat een eenvoudige wijnconsument dan overkomt.


Wijntaal-vernieuwing kan niet genoeg worden bejubeld, want het huidige jargon is meer dan sleets. Maar het moet nu ook weer niet ontaarden in onzin.