We hebben 28 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3348007
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1311
1780
9285
698771
37562
56911
3348007

Uw IP: 35.175.200.4
24-08-2019 20:42

Wijnwijs neemt adempauze

Iedereen vindt uiteraard dat ie z’n vakantie dik heeft verdiend. De redactie van www.wijnwijs.eu ondersteunt die houding graag. Daarom bieden wij u vanaf nu enige tijd de mogelijkheid van uw verslaving aan onze website af te komen. Daartoe zullen we tot begin september uitsluitend over het onvermijdelijke uit de wijnwereld berichten.

Wij zuipen helemaal niet

We dachten al meteen nadat het uit z’n voegen gerukt ‘nieuws’ over ons ‘problematisch’ drinkgedrag kritiekloos op de buis was te horen: laat een club als de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) dat over z’n kant gaan? Daar schermen ze altijd met ons juist zo ‘beschaafde’ innemerij, vergeleken met andere landen. En jawel, hier komt-ie:

 

‘STIVA heeft met verbazing kennisgenomen van het item in Nieuwsuur: “Nederlanders drinken problematisch veel.” De cijfers die als basis hebben gediend voor het item zijn afkomstig van het Global Drugs Survey 2017. Dit is een organisatie in Londen die gebruik maakt van een internationale database. Onderzoekers van het Global Drugs Survey (GDS) geven zelf duidelijk aan waar deze cijfers niet geschikt voor zijn, namelijk: een vergelijking maken tussen landen en extrapoleren naar de gehele bevolking.


Niet correct

Gelet op deze achtergrond, is het merkwaardig dat zowel de redactie van Nieuwsuur als de betrokken Nederlandse organisatie Jellinek niet voldoende benadrukt dat het genoemde onderzoek gaat om een heel specifieke doelgroep. De titel “Nederlanders drinken problematisch veel” suggereert immers dat de resultaten van het onderzoek onder een heel specifieke groep worden geëxtrapoleerd naar alle Nederlanders. Ook spreekt het artikel over een Europese top drie. Dat is feitelijk en methodisch ook niet correct. De personen uit de database zijn namelijk niet representatief en de samenstelling van de groep van respondenten is per land verschillend, stellen ook de onderzoekers GSD in hun rapport. Kijkend naar de methode en het karakter van de database, is de conclusie gerechtvaardigd dat deze personen ‘een preoccupatie hebben voor middelengebruik’. Anders gezegd: ze vertonen veel extremer gedrag ten aanzien van middelengebruik en ook alcoholconsumptie.

De cijfers die internationaal als benchmark worden gebruikt voor de stand van zaken rondom problematisch alcoholgebruik, zijn die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze cijfers laten een heel ander beeld zien, namelijk; dat Nederlanders tot de matigste drinkers van Europa behoren. Zowel ten aanzien van het aantal ‘binge’-drinkers als mensen met een aan alcohol gerelateerde aandoening, scoort Nederland samen met Italië het laagst van heel Europa.

 

WHO-cijfers

STIVA is van mening dat er ook in Nederland nog meer bereikt moet worden op het gebied van verantwoorde alcoholconsumptie. Maar het beeld dat we in Nederland tot de heftigste drinkers van Europa horen, klopt eenvoudigweg niet. Dat is niet de mening van STIVA, maar gebaseerd op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is van belang dat alle betrokken organisaties en ook de media zich baseren op de juiste feiten’.