“Pssst, onze wijnen zijn te goedkoop!” Zo reageert piraat Wijnoutlet op een drievoudige veroordeling voor misleiding en kortingsleugens. De Reclame Code Commissie sprak die uit nadat de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) daarover een gebundelde klacht had ingediend. Diezelfde klachten zijn ook doorgegeven aan de Autoriteit Consument en Markt, die daarover nog een uitspraak moet doen. In plaats van het boetekleed aan te trekken, gedraagt Wijnoutlet zich uitermate arrogant op z’n website. Bij een aanbieding van Spaanse wijn zegt deze prijskraker:

 


“U houdt van goede wijnen, net als wij. Dat wij u die goede wijnen bijzonder voordelig kunnen aanbieden valt bij sommigen helaas verkeerd. Wij hebben dan ook een tik OVER (!) onze vingers gehad. Er is namelijk een regel die voorschrijft dat een voordeel van meer dan 50 procent wel mag worden geboden, maar dat we dat voordeel niet in dit bericht mogen melden.


Nou, dan doen we dat toch niet. Wel wijzen we u graag op onze La Fea Gran Reserva - Cariñena DO. Een goed uitgeruste Spaanse schone, opgebouwd uit de geurige en complexe Tempranillodruif, de kruidige Garnacha en de fruitige Cabernet Sauvignon. Een zijdezachte wijn met een fijne houttoets. En het mooist: u kunt deze rode wijn bij ons bestellen tegen een prijs die zo voordelig is dat wij die hier niet mogen vermelden. Dan weet u genoeg!”.

 

Dat is dan de ‘vertaling’ van de uitspraak, waarmee Wijnoutlet z’n laakbare gedrag bagatelliseert, en de misleiding volstrekt doodzwijgt. Dat zegt voldoende over de daar heersende mentaliteit. Dat de aanbiedingen ‘bij sommigen verkeerd’ zijn gevallen is bovendien de zaak omdraaien. Sommigen hebben blijkbaar geen bezwaar tegen de dubieuze verkooppraktijken van Wijnoutlet. Maar de bonafide wijnbranche en de klantenkring wensen daarmee niet geassocieerd te worden. Dat geldt dus voor de overgrote meerderheid.
 

Joomla templates by a4joomla