Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 18 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6410269
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
459
1390
459
10304
7874
757048
6410269

Uw IP: 54.211.101.93
06-12-2021 09:00

Federweißer

 

Wie er dezer dagen even uit wil en de Duitse Moezel-streek ver genoeg vindt, kan daar nu de Federweisser drinken. Die wordt daar in allerlei Strausswirtschaften geserveerd, samen met uientaart, oftewel Zwiebelkuche. Federweisser is wijnmost die nog niet helemaal is vergist en met ongeveer 5 % alcohol in je glas komt. Een makkelijke, meestal zoete drank.  Wijnbouwkundige Jet Wester vindt dat die ook te maken valt van druiven die wij tegen een  zonnige muur of bij een pergola in de achtertuin laten groeien. Op haar web log zegt ze erover:

 

‘Wanneer je geen wijn, maar toch iets interessanters dan sap wilt maken: waarom dan geen Federweißer?

Het gaat zo. Oogst je rijpe druiven, zie ze op één of andere manier te persen, en doe het sap schoon in een ballonfles van, zeg, 15 liter, met per 10 liter een gram of drie wijngist erbij. Houd bovenin voldoende ruimte voor de bubbels van de vergisting, zodat hij niet overloopt, en zet het spulletje in de kamer. Wanneer de most op vijf procent alcohol zit (alcoholmeter kost een tientje, of anders proeven en schatten) bouw je je feestje. Tien liter - moeten we het voorrekenen? - dat zijn tien mensen met elk een fijne eigen liter. Of twintig met een halve.

 

Het is verbazend lekker spul. Zoet nog natuurlijk, maar counterbalanced door de hartige Zwiebelkuchen is het inderdaad materiaal voor feestjes. En dat is maar goed ook, want Federweißer is verder ook niet te bewaren.

 

Het moeilijkst van een Federweißer is de logistiek, de timing. Je feestje moet dan ook wel dáár zijn wanneer de most op 5% zit. Je kunt de Federweißer koelen, zodat de vergisting op een lager pitje komt, maar veel armslag heb je wat dat betreft niet. Ga uit van een dag of drie, vier na het begin van de vergisting, wanneer de ballonfles goed aan de gang is. Je moet het prikkeltje van de alcohol al duidelijk kunnen proeven, want daar gaat het per slot om.

 

Persjes zijn bijvoorbeeld te huur via de volgende link. Daar ook ballonflessen, alcoholmetertje en een zakje goede wijngist: https://www.dewijkgaard.nl/te-huur_732/

 

Wanneer je onverhoopt blauwe in plaats van witte druiven hebt, kneus je de trossen (emmer, blote voeten) en geeft het resultaat een standtijd van een etmaal (de gist mag er al in), om de kleurstoffen in het brouwsel te krijgen. Daarna persen en doorgisten (eventueel nog een beetje gist erbij). Deze rode of roze variant heet geen Federweißer maar Rote Sauzer, en doet het even goed. Blauwe druiven kunnen ook eenvoudiger, zonder kneuzen en inweken, als een Federweißer verwerkt worden”.