Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 74 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6210877
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1069
1048
1069
8752
2117
561605
6210877

Uw IP: 3.236.68.118
02-08-2021 15:26

Eerste Apostel-bubbels

 

Maastricht heeft z’n eerste eigen bubbels. Van wijnboer Mathieu Hulst. En vanaf het eerste ingeschonken glas al als kwalitatief goed beoordeeld. Hulst zelf blijft er bescheiden onder. De altijd vrolijk lachende Maastichtenaar, die in 1999 het ‘vastelaovend vierend volk vaan Mestreech’ mocht voorgaan als prins Mathieu d’n Ierste - Oenologicus Gastronomicus Vitopatologicus - sleepte de afgelopen jaren het ene na het andere internationale succes.

 

Nuchter

 

Ook tijdens het dit najaar gehouden gastronomische evenement Château Maestricht bleken zijn wijnen weer met kop en schouders uit te steken boven de rest van de Limburgse productie. Zozeer zelfs dat hij eerste, tweede én derde in de competitie werd. En ook bij de wijn-media staat Mathieu goed aangeschreven.

Toch blijft hij nuchter onder al die complimenten. “Het succes van nu is geen garantie voor de toekomst”, zei hij dezer dagen bij de presentatie van de eerste Maastrichtse bubbels met een persoonlijk karakter. Een wijn bovendien van een niveau dat, naar kenners beweren, menige champagne naar de kroon steekt. De familie Hulst, die volgend najaar de veertigste oogst van de stokken hoopt te halen, droomde er al jaren van. Maar binnen het strakke productieregime van de stille wijnen was er voor experimenten nauwelijks ruimte.

Het topjaar 2011 bood alle ingrediënten om het toch te wagen. Omdat met name de rieslingdruiven een perfecte rijpheid hadden bereikt en in blakende gezondheid verkeerden, werd besloten om het met een kleine selectie riesling te proberen.

 

Net als de mousserende wijnen in de Champagnestreek zijn de druiven voorzichtig geperst, waarna ze in de gistkuip zijn verwerkt tot een basiswijn die enkele maanden bewaard is in roestvrijstalen cuves. Daarna is er in een Duitse Sektkellerei gebotteld. Samen met een mengsel van suiker, wijn en gist (liqueur  de tirage, voor de kenners),is de riesling voor de tweede maal vergist op fles. Vervolgens hebben die flessen negen maanden opgestapeld gelegen. Pas twee weken geleden is het productieproces beëindigd.

 

Deze week gingen de eerste flessen open in aanwezigheid van een flinke afvaardiging uit de Maastrichtse tophoreca. Harry Beaumont, scheidend voorzitter van Maastricht Culinair, ontdeed de eerste fles van zijn kurk, door hem op een vakkundige manier te sabreren.

 

Beperkt

 

Wie de nieuwste Maastrichtse aanwinst op wijngebed wil proeven, moet er overigens snel bij zijn. Dit jaar zijn er maar 2500 flessen gemaakt, waarvan een groot deel ‘eerlijk’ verdeeld wordt onder de restaurants in Limburg. Wellicht dat voor particulieren hier en daar een flesje overblijft, maar hele dozen zitten er niet in. Volgend jaar al wordt de productie naar een hoger plan getild: de Apostelhoeve hoopt dan uit te komen op zo’n 8000 flessen, deels puur riesling en voor een ander deel een cuvée gemaakt van diverse druivenrassen.

 

De eerste lichting mousserende wijn uit Maastricht verrast in positieve zin. Hij heeft, aldus het vakkundige proeverscommentaar, behalve kracht en finesse een prachtige mousse die lang in het glas blijft. Bovendien zit de wijn vol herkenbaar rieslingfruit.

 

Zo bescheiden als Mathieu Hulst over zichzelf is, zo onbescheiden is hij over de prachtige mergelbodem waarop zijn druivenstokken staan. Die bestaat voor 98 % uit kalk, terwijl ze in de Champagnestreek niet verder komen dan zo’n 60 %, lichtte hij toe. Hij nodigde zijn gasten uit om de ontwikkeling van de mousserende wijn Maastricht de komende tien jaar in de gaten te houden. Regelmatig proeven dus, er zit niets anders op.

 

( Bron: Maastricht Dichtbij)