Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 57 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6210860
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1052
1048
1052
8752
2100
561605
6210860

Uw IP: 3.236.68.118
02-08-2021 15:02

Schimmel maakt wijnsmaak

 

Micro-organismen op de buitenkant van druiven verklaren verschillen in wijnkwaliteit binnen een wijngaard. Dat schrijven Zuid-Afrikaanse onderzoekers van de Stellenbosch Universiteit deze week in PLOS ONE.

 

De wetenschappers verzamelden druiven van drie verschillende wijngaarden : een conventionele, een organische en een biologisch-dynamische. Vervolgens onderzochten ze de schil van de druiven op schimmel- en gistvoorkomen.

 

Deze micro-organismen hebben invloed op de uiteindelijk smaak van de wijn, omdat ze meegaan in het fermentatieproces en daar allerlei biologische reacties beïnvloeden

 

De Zuid-Afrikanen ontdekten dat er weinig verschil zat in de schimmel- en gistpopulaties tussen de drie wijngaarden. Wel was de diversiteit in de biologisch-dynamisch wijngaard iets hoger dan in de beide andere gaarden. Waarschijnlijk omdat daar het minst gespoten werd met bestrijdingsmiddelen.

 

Binnen de wijngaarden vonden de onderzoekers wel verschillen. Kleine afwijkingen in temperatuur of de hoeveelheid zon maakten dat sommige druiven een ‘significant andere populatie aan micro-organismen’ herbergde.

 

Die verschillen kunnen van invloed zijn op de uiteindelijk smaak van de wijn, stellen de onderzoekers. Als de druiven niet goed gemengd worden na het plukken, kan dat zelfs tot gevolg hebben dat de kwaliteit binnen een en dezelfde batch wijn varieert.

 

De onderzoekers hopen dat hun bevinding leidt tot betere mengstrategieën. Ook denken ze dat kennis van de invloed op de smaak van schimmels en gisten  aan de buitenkant van de druif bevinden, kan leiden tot betere wijnen.

(Bron: NU.nl)